Consumul individual efectiv (AIC) per capita exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS), un indicator al nivelului bunăstării gospodăriilor, a continuat să crească în România în 2020, ajungând la 79% din media Uniunii Europene, de la 78% din media UE în 2019 şi 63% din media UE în 2016, arată datele prezentate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres.

După acest indicator, România este la egalitate cu Estonia şi devansează ţări precum Grecia, Slovacia, Letonia, Ungaria, Croaţia şi Bulgaria.

Pe primele locuri în acest clasament se situează Luxemburg, cu un consum individual efectiv cu 31% peste media UE, urmat de Germania (23% peste media UE), Danemarca (21% peste media UE), Belgia, Olanda, Austria, Finlanda, Suedia şi Franţa (toate cu un nivel cuprins între 5% şi 20% peste media din UE).

În 2020, AIC per capita exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) a variat de la 61% la 131% din media UE în cele 27 de state membre.

În varianta mai cunoscută de măsurare a nivelului de trai, calculat în PIB per capita exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS), în 2020 România avea un PIB per capita de 72% din media UE, în creştere faţă de 69% din media UE în 2019. După acest indicator, România este la egalitate cu Letonia şi devansează Grecia şi Croaţia, care fiecare au un PIB pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare standard aflat la 64% din media UE; Slovacia, 71% din media UE; şi Bulgaria, 55% din media UE. În faţa României se situează Polonia, care se situează la 76% din media UE, şi Ungaria, 74% din media UE.

În 2020, PIB per capita exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) a variat de la 55% la 266% din media UE în cele 27 de state membre.

Anul trecut, zece state membre UE aveau un PIB per capita exprimat în PPS mai mare decât media din UE, în frunte fiind Luxemburg cu un PIB per capita exprimat în PPS cu 266% peste media din UE.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri