Bunăstarea financiară globală a înregistrat un nou record în 2020, în creștere cu 8,3%. Pe fondul pandemiei Covid-19, performanța puternică a pieței bursiere și creșterea economiilor de către persoanele fizice au alimentat un progres al bunăstării, potrivit unui nou raport al Boston Consulting Group (BCG).

Această evoluție este în contrast cu impactul recentelor crize globale: în timpul crizei din 2008, bunăstarea financiară globală a scăzut cu 7,8% și a stagnat când a izbucnit bula dot-com din 2002.

Bunăstarea financiară a românilor a crescut anul trecut cu 9% față de 2019, calculată la o monedă constantă. Este o creștere mai rapidă decât cea a Europei de Vest de 4%, dar mai lentă decât cea a Europei de Est de 12%, care include și Țările Baltice și Rusia, se arată în raportul BCG, Global Wealth Report.

În România, concentrarea bunăstării arată o societate mai puțin polarizată decât în ​​alte părți ale Europei de Est. Un puternic segment de oameni, care deține mai puțin de 250.000 de dolari, reprezintă 58% din averea financiară totală. În același timp, ponderea celor cu o valoare netă de peste 100 milioane de dolari este mai mare decât la nivel global: 16% față de 13%, dar această rată este doar jumătate din media de 32% din Europa de Est.

Nimrod Pais, director general și partener BCG

Datele din raport arată că alocarea activelor românești este caracterizează de o creștere puternică a asigurărilor de viață și a pensiilor, iar ponderea acțiunilor este mult mai mică decât la nivel global sau în alte părți ale Europei de Est. Ponderea numerarului și a depozitelor este cu mult sub media est-europeană, dar se menține la media globală, ceea ce reflectă o piață de economii puțin mai avansată decât a vecinilor României din estul Europei, a declarat Pais.

Raportul, intitulat Global Wealth 2021: When Clients Take the Lead, arată că, în 2020, mulți clienți care folosesc serviciile de administrare a averii au ales investițiile alternative în goană după randamente mai bune, în detrimentul obligațiunilor cu randamente mici. Ca parte a acestei tendințe, activele reale, reprezentate în principal de proprietățile imobiliare, au atins un maxim istoric de 235 trilioane de dolari.

Cu toate acestea, Asia, care deține cea mai mare concentrație de avere în active reale (84 trilioane de dolari, 64% din totalul regional), va avea parte de o creștere a activelor financiare ce va depăși creșterea activelor reale (7,9% față de 6,7%) în următorii ani. Fondurile de investiții asiatice, cu excepția Japoniei, vor înregistra cea mai rapidă creștere a clasei de active financiare, cu o rată de creștere anuală compusă (CAGR) de 11,6% până în 2025.

Conform raportului, America de Nord, Asia (cu excepția Japoniei) și Europa de Vest vor fi principalii generatori de bunăstare financiară la nivel global, reprezentând 87% din noua creștere a bunăstării financiare la nivel mondial, din prezent până în 2025. BCG preconizează că, datorită creșterii financiare înregistrată de Asia, până în 2023 Hong Kong îi va lua locul Elveției ca lider de piață pentru administrarea bunăstării transfrontaliere.

În ceea ce privește România, BCG prognozează că segmentele de avere financiară vor rămâne stabile în următorii cinci ani, cu o creștere lentă a celui mai bogat segment și o scădere foarte lentă a celui cu o avere sub 250.000 de dolari.

Noii ,,ultra”: China va depăși SUA

Categoria bunăstării „ultra” – persoane a căror avere individuală depășește 100 de milioane de dolari - s-a extins în 2020, 6.000 de persoane alăturându-se grupului de 60.000 de oameni, înregistrând o creștere de 9% de la un an la altul, începand din 2015. În prezent, categoria deține o avere combinată de 22 trilioane de dolari în investiții, reprezentând 15% din totalul lumii.

Potrivit BCG, China urmează ca, până la sfârșitul deceniului, să depășească SUA, fiind țara cu cea mai mare concentrație a categoriei „ultra”. Dacă averea investibilă continuă să crească la rata anuală actuală de 13%, China va găzdui 10,4 trilioane de dolari în active ultra până în 2029, mai mult decât orice altă piață din lume. SUA se va situa imediat sub China, cu un total estimat de 9,9 trilioane de dolari până în 2029.

Și categoria „ultra” se schimbă, odată cu creșterea segmentului generației următoare. Aceste persoane, cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani, au orizonturi de investiții mai largi, un apetit mai mare pentru risc și manifestă adesea dorința de a-și utiliza averea pentru a crea un impact pozitiv asupra societății, dar și pentru a obține profituri solide. Mulți administratori de avere nu sunt încă pregătiți să îi asiste noua categorie „ultra”.

Piețele ce înregistrează o creștere ridicată reprezintă o oportunitate, însă administratorii de avere trebuie să construiască și să înțeleagă diferențele locale și schimbările demografice cheie. De exemplu, femeile reprezintă acum 12% din categoria „ultra”, majoritatea provenind din SUA, Germania și China. Segmentul de generație următoare va fi, de asemenea, un factor influent al creșterii viitoare în următorul deceniu. Indiferent dacă este vorba despre un client cu nevoi simple sau cu o valoare netă extrem de mare, managerii trebuie să ofere un serviciu personalizat pentru a surprinde în mod eficient următorul val de creștere.

Bunăstarea financiară: Bunăstarea financiară este definită ca avere totală, excluzând activele imobiliare cum ar fi bunurile imobiliare, bunurile durabile de consum, pasivele, aurul nemonetar și alte metale, deținute de persoane fizice adulte.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri