Finantele vor emite, pana la sfarsitul lunii aprilie, un ordin prin care agentii economici vor fi obligati sa declare semestrial situatia tuturor facturilor emise, masura fiind menita sa impiedice evaziunea fiscala, a afirmat pentru presedintele interimar al ANAF, Daniel Chitoiu.
"Initial, a fost o propunere de factura, dar am decis sa ramana factura conform modelului din Codul Fiscal. Va fi o declarare valorica a tranzactiilor efectuate intr-un semestru, o situatie cu livrarile si achizitiile. Lucram la aceasta procedura intr-un program Phare alaturi de Spania", a explicat Chitoiu, citat de NewsIn.

Situatiile declarate de catre firme vor fi confruntate de catre Fisc pentru a identifica eventuale neconcordante intre taxa pe valoarea adaugata declarata si platita pentru livrari, repectiv achizitii. Fiscul va crea in parteneriat cu Spania un sistem informatic de urmarire a facturilor. "Vom verifica daca livrarile declarate de catre firma X ca fiind facute catre firmaY se regasesc identic in situatia prezentata de aceasta", a precizat seful ANAF.

De la 1 ianuarie 2007, facturile fiscale inseriate si numerotate la nivel national de catre Imprimeria Nationala au fost eliminate, iar firmele pot folosi facturi tiparite in acord cu sistemul aplicat in Uniunea Europeana. Orice societate isi poate tipari propriile facturi daca respecta cerintele Codului Fiscal.

Pana la 31 decembrie, Imprimeria Nationala a detinut controlul asupra tiparirii facturilor fiscale, avand dreptul de a autoriza alte tipografii sa realizeze aceasta activitate. Ministerul Finantelor monitoriza, prin intermediul Imprimeriei, numarul facturilor emise la nivel national, precum si pe cel al firmelor care solicitau facturi fiscale. Informatiile privind facturile erau inscrise intr-o baza de date accesata de organele de control: inspectia fiscala, comisarii Garzii Financiare si politia.

Informatiile cele mai importante pentru controlul fiscal al operatiunilor, numerotarea si inserierea, vor fi decise intern de catre fiecare agent economic. Potrivit unui ordin al ministrului finantelor, persoanele care raspund de organizarea si conducerea contabilitatii vor desemna o persoana care sa gestioneze numerotarea facturilor. Numarul trebuie sa fie secvential si sa tina cont de structura organizatorica a societatii (gestiuni, puncte de lucru, sucursale).

Societatile comerciale si orice entitate care foloseste facturi trebuie, anual, sa emita proceduri proprii de stabilire si alocare a numerelor pentru facturi. La inceputul fiecarui an fiscal trebuie, de asemenea, sa mentioneze numarul de la care incepe sa emita prima factura.

Termenul de emitere a facturii ramane, ca si pana acum, pana in cea de-a 15-a zi lucratoare a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat operatiunea. O alta noutate importanta pentru agentii economici, incepand de la 1 ianuarie, este lipsa de obligativitate pentru semnarea si stampilarea facturilor. In plus, pot fi folosite facturile electronice pentru care partile trebuie sa incheie un acord scris si sa anunte organele fiscale cu cel putin o luna inainte de a trece la emiterea lor. In facturile electronice, semnatura electronica este obligatorie.

Regulile de intocmire a facturilor vizeaza folosirea limbii romane, dar si a unei limbi straine in cazul unor tranzactii intracomunitare, si inscrierea sumelor atat in valuta, cat si in lei. Facturile pentru transportul international se emit, de la 1 ianuarie, pentru parcursul integral, fara separarea contravalorii traseului national de cel international.

Firmele vor depune declaratiile fiscale on-line la jumatatea lui 2008

Firmele din toate judetele vor avea posibilitatea sa faca declaratiile fiscale in format electronic on-line, pana la jumatatea anului viitor, iar persoanele fizice din cateva judete vor putea plati prin card datoriile la buget, a mai spus Daniel Chitoiu.

"Sistemul de declarare on-line va fi gata la jumatatea anului viitor, in toata tara, dupa ce va incepe sa functioneze in Bucuresti si Ilfov din 15 aprilie 2007", a precizat Chitoiu. Plata obligatiilor fiscale prin card se poate face, deocamdata, numai la Sibiu, dar oficialul Fiscului a spus ca, in acest an, sistemul va fi pus in functiune in alte patru sau cinci centre pilot, printre care se va afla si Capitala.

Firmele care vor sa foloseasca sistemul on-line trebuie sa obtina mai intai un certificat digital de inregistrare pentru a accesa sistemul electronic. Certificatul va fi dat gratuit si nu va putea fi folosit decat pentru depunerea declaratiilor, iar reglementarile vor fi similare cu cele din cazul semnaturii electronice. Pentru a primi certificatul digital de inregistrare, agentii economici trebuie sa se prezinte la administratiile financiare pentru a face dovada identitatii.

Directia Generala a Finantelor Publice Bucuresti intentioneaza sa demareze si un program de eliberare a electronica a certificatelor de atestare fiscala si a cazierelor fiscale. In prezent, contribuabili pot depun declaratiile fiscale in format electronic, pe discheta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri