Trei din patru români își doresc ca țara noastră să treacă la moneda euro, potrivit unui sondaj recent Eurobarometru Flash, însă adoptarea monedei nu are doar părți pozitive. Cu 12 ani în urmă Slovacia a renunțat la coroane pentru a trece la moneda europeană. Ce poate învăța România din experiența acestei țări?

Chiar dacă unele prețuri la produse și servicii au crescut ușor prin „rotunjirea” făcută de comercianți (în general prețuri la alimente cu 10-15% mai mari decât cele din alte țări non-euro din regiune, precum Cehia și Ungaria), Slovacia a avut mai mult de câștigat, per ansamblu, după adoptarea euro, consideră analiștii Erste Group.

Trecerea la euro oferă un avantaj competitiv, dar nu poate să înlocuiască reforme fiscale inteligente la nivel de țară

Cazul Slovaciei arată că adoptarea monedei unice europene poate să ofere un avantaj competitiv important, în special pentru economiile mici și deschise, însă euro nu trebuie să fie văzut că soluția universală pentru o economie.

În Slovacia, trecerea la euro a fost o condiție necesară, dar nu suficientă pentru succesul economiei. Pregătirea țării pentru trecerea la euro, prin adoptarea reformelor și întărirea disciplinei fiscale, a ajutat țara.

Datorită acestui fapt, Slovacia și-a depășit competitorii regionali în privința creșterii economice și s-a aliniat rapid la cerințele zonei euro, în special în perioada 2005-2008.

“Chiar și așa însă, impulsul datorat adoptării euro nu ar fi împins economia mai departe fără că țara să își întărească propria structură instituțională. De notat totuși că deși Slovacia s-a bucurat de o creștere peste media UE în ultimii ani, ritmul adoptării reformelor a încetinit recent”, menționează, într-o notă adresată investitorilor, analiștii Erste Group, proprietarul BCR.

Moneda locală se întărește înaintea adoptării euro. Avantaj pentru populație, dar exportatorii plătesc factura

Înainte că o nouă țară să adopte euro, autoritățile UE par a fi înclinate să permită o întărire mai puternică a valutei locale, încercând să evite astfel presiunile inflaționiste în respectivă țară. În Slovacia au existat două reevaluări ale monedei locale (coroana slovacă), o măsură excepțională și totodată puțin probabil repetabilă în cazul altor țări.

Coroana slovacă s-a întărit cu peste 20% față de euro în perioada ERM II, de la un curs de 38,5 coroane/euro, la 30,1 coroane/euro. Evoluția a ajutat la reducerea inflației în Slovacia și a impulsionat valoarea gospodăriilor și a puterii de cumpărare peste granițe a slovacilor.

“Factura” acestor beneficii a fost însă plătită de exportatorii slovaci, care cu greu s-au putut adapta unei deprecieri atât de puternice a monedei locale în cei doi ani petrecuți de țară în ‘purgatoriul’ ERM II.

UE poate decide ca rata de conversie a monedei locale în euro să fie una diferită de cea stabilită în piață

Când Slovacia a trecut la euro, rata de conversie folosită a fost de 30,126 SKK/EUR, asta deși cursul oficial stabilit în piață era de 31 SKK/EUR. Acest lucru nu s-a mai întâmplat niciodată atunci când o țară a trecut la euro; a fost o decizie politică care, la respectivul moment, a creat în piață ‘câștigători și pierzători’ – valoarea rezervelor de valută ale băncii centrale a Slovaciei suferind o lovitură importantă.

În mod normal, atunci când se trece la euro, conversia monedei locale se face la cursul stabilit în piață. Cazul Slovaciei ne arată însă că stabilirea unei rate de conversie (n.red. de către autoritățile UE) diferită de cea din piață nu poate să fie exclusă.

Analiștii Erste Group consideră că adoptarea euro a fost per-ansamblu avantajoasă pentru Slovacia.

“Angajamentul de aderare la zona euro a adus numeroase reforme structurale în Slovacia, incluzând o disciplină fiscală îmbunătățită pe termen lung. Odată cu acest angajament țara a beneficiat de o inflație redusă, dobânzi mai mici, un flux în creștere de investiții și o avansare tehnologică până la atingerea nivelului din zona euro. Convergența la zona euro a continuat și ulterior, chiar dacă criza economică din 2008-2009 a încetinit ratele de creștere pe întregul continent”, menționează economiștii Erste.

Țările membre UE care nu fac parte din zona euro în prezent sunt România, Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, Polonia și Suedia. De asemenea, Danemarca a negociat o clauză de neparticipare la zona euro, optând să își păstreze permanent moneda locală.

România a amânat constant momentul adoptării monedei euro, chiar și în prezent fiind greu de crezut că trecerea va avea loc mai devreme de următorii 5-10 ani.

Pentru a adopta moneda euro, statele membre ale UE trebuie să îndeplinească așa-numitele criterii de convergență. Aceste condiții economice și juridice obligatorii au fost convenite în Tratatul de la Maastricht în 1992 și sunt cunoscute și sub denumirea de „criteriile de la Maastricht”. Toate statele membre ale UE, cu excepția Danemarcei, trebuie să adopte moneda euro și să adere la zona euro, odată ce sunt pregătite să îndeplinească aceste criterii.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri