Conditiile de obtinere a fondurilor structurale europene au fost relaxate

Conditiile de accesare a fondurilor structurale europene pentru perioada 2007-2013 au fost relaxate fata de perioada 2004-2006 din cauza capacitatii reduse de absorbtie a fondurilor in statele admise recent in Uniunea Europeana, se arata intr-un studiu The Economist Intelligence Unit

Domeniul IT&C din Romania ar putea primi fonduri structurale in valoare de 380 de milioane de euro pentru perioada 2007-2013, a declarat marti ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, prezent la conferinta de presa organizata de Intel si Microsoft. Fondurile structurale de care pot beneficia statele nou venite in perioada 2007-2013 depasesc 175 de miliarde de euro, ceea ce inseamna, in medie, aproape 2.000 de euro pe cap de locuitor.

Strategia europeana de finantare structurala pentru 2007-2013 acorda o importanta sporita domeniilor cu potential de a dezvolta inovatia, competitivitatea si cresterea economica. Uniunea Europeana acorda prioritate proiectelor din domeniul IT&C. Fondurile disponibile pentru sprijinirea proiectelor din acest domeniu ar putea depasi 30 de miliarde de euro. "Sumele finale sunt in curs de negociere. Lipsa unui cadru standardizat, care sa gestioneze alocarea fondurilor, ingreuneaza stabilirea unei cifre clare", a afirmat potrivti NewsIn, Matthew Shinkman.

Membri ai Comisiei Europene intervievati de catre autorul studiului, Matthew Shinkman, au declarat ca acordarea fondurilor intampina dificultati din cauza metodelor ineficiente prin care statele membre ale Uniunii au organizat acordarea fondurilor pana in prezent. O alta cauza o reprezinta lipsa de informare in randul companiilor mici si mijlocii, care ar putea beneficia de sprijin comunitar.

Regulile privind accesarea fondurilor europene au suferit mai multe modificari, in speranta ca schimbarile vor avea ca rezultat cheltuirea unor fonduri mult mai semnificative. Printre modificari se numara cresterea nivelului subventiilor individuale, precum si eliminarea prevederii privind alocarea anuala a cheltuielilor, se arata in studiul realizat de The Economist Intelligence Unit, la cererea companiilor Intel si Microsoft.

Spre deosebire de perioada 2004-2006, cand subventiile din fondurile europene necheltuite intr-un interval de doi ani erau pierdute, fondurile pentru 2007-2013 se aloca pentru intreaga perioada, ceea ce confera statelor mai multa flexibilitate in investirea fondurilor.

Studiul "Plugging in: EU funds and technology in the Eu's new member states" (Conectare: Fonduri UE si tehnologie in noile state membre ale Uniunii) a fost realizat de Matthew Shinkman, manager in cadrul The Economist Intelligence Unit. The Economist Intelligence unit este o companie de analiza de piata, asociata revistei The Economist.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Ministrul Finanțelor: În primele 6 luni am împrumutat 38 de miliarde de lei
Setari Cookie-uri