Potrivit unui studiu, Romania se plaseaza, dupa un indicator agregat al dezvoltarii economico-sociale al Centrului Roman de Politici Economice (CEROPE), pe locul 45 din 50 de tari analizate, fiind la un nivel apropiat Braziliei sau Africii de Sud, dar peste Bulgaria.
Calcularea indicatorului agregat al nivelului de dezvoltare economico-sociala s-a realizat pe baza mediei rangurilor tarilor in functie de 12 indicatori, printre care se numara produsul intern brut (PIB) pe locuitor la paritatea puterii de cumparare, exportul pe locuitor, tractoare la 1.000 de hectare, ponderea serviciilor in PIB, ponderea deficitului de cont curent in PIB, intensitatea energetica, utilizatori de internet, consumul de calorii pe locuitor, rata de scolarizare, speranta de viata, cheltuieli pentru sanatate si perceptia coruptiei, informeaza NewsIn.

Romania se plaseaza, intre cele 50 de tari cuprinse in studiu, cel mai bine la indicatorul consumului de calorii pe locuitor (locul 10), in timp ce la toti ceilalti indicatori este in a doua jumatate a clasamentului (intre locurile 33 si 46). Romania se situeaza in clasamentul CEROPE intre Brazilia (locul 44, medie a rangurilor de 38,5) si Africa de Sud (locul 46, medie de 40,58). tarile cel mai jos plasate in clasament sunt Ucraina (locul 47, medie de 42), Bulgaria, China si Moldova (ultimul loc, medie de 46,75).

Ierarhia tarilor in functie de indicatorul agregat plaseaza pe primul loc Elvetia, care se situeaza intre primele 10 state la majoritatea indicatorilor partiali. "Romania ocupa pozitia 45, cu o medie a rangurilor de 39, devansand Bulgaria cu trei locuri, aceasta clasificare parand mai aproape de realitatile economice si sociale din cele doua tari, in raport cu multe alte evaluari intreprinse de catre diferite institutii sau organizatii internationale, care plaseaza Bulgaria inaintea tarii noastre", se mentioneaza in studiul CEROPE.

Romania are decalaje semnificative in raport cu statele Uniunii Europene in special la produsul intern brut pe locuitor, exportul pe locuitor, ponderea serviciilor in PIB sau contul curent in PIB, se arata in studiu. Totusi, analistii CEROPE avertizeaza ca, oricat de relevanti ar fi indicatorii economici si sociali analizati in mod individual, "acestia nu pot reflecta decat o imagine partiala a nivelului general de dezvoltare, ceea ce este sesizabil si din variatiile, uneori mari, intre pozitiile ocupate de aceleasi state in cadrul diferitelor clasamente".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri