Tensiunile de pe scena politica din Romania afecteaza deja indicativii acordati economiei autohtone, agentia de rating Standard&Poor\'s (S&P) coborand ieri in premiera ratingul Romaniei, de la pozitiv la stabil. Agentia de rating Moody\'s a anuntat ca nu schimba ratingul, dar si-a manifestat ingrijorarile privind actuala agitatie politica
Agentia internationala de rating Standard&Poor's (S&P) a coborat ieri perspectiva ratingurilor atribuite Romaniei de la pozitiv la stabil, datorita lipsei de transparenta a factorului politic. In acelasi timp, agentia a confirmat ratingurile in moneda straina pe termen lung si scurt la "BBB-", respectiv "A-3", si in lei la "BBB" si "A-3".

"Reviziuirea perspectivei este indicata de prelungirea lipsei de vizibilitate politica de la inceputul lui 2007, ceea vine intr-un moment cand problemele ce tin de politici raman semnificative, atat in ceea ce priveste refirneke structurale necesare pentru a beneficia din plin de statutul de membru al UE, cat si din punctul de vedere al angajamentului de a tine in frau dezechilibrele externe tot mai mari alimentate de cerere", spune Remy Salters, analistul sef al S&P pentru Romania.

Aderarea la UE a aparut intr-un moment de incertitudine politica tot mai mare, comenteaza analistii agentiei. Tensiunile din interiorul executivului si intre executiv si parlament, i-au tinut ocupati pe politicieni. Astfel, Calin Popescu Tariceanu a dizolvat fragila coalitie de dreapta-centru si a format un guvern minoritar condus de PNL, mai spune in raport S&P.

Agentia spune ca noua coalitie va supravietui doar cu sprijinul social-democratilor. "Desi casatoria aceasta de convenienta ar putea reduce pe termen scurt posibilitatea unei schimbari politice violente, insa sansa unor reforme structurale sanatoase si reactia guvernului la riscurile macroeconomice pare slaba", se spune potrivit NewsIn, in raportul S&P.

Agitatia politica ne-a scazut ratingul
"Totusi, o crestere a deficitului fiscal este asteptata in 2007, estimata la 2,8% din produsul intern brut (PIB), datorita esecului guvernului de a mari veniturile, de a reloca cheltuielile si de a limita cheltuielile curente in fata presiunilor legate de alocarea banilor europeni", spune Remy Salters, analistul sef al S&P pentru Romania.

O stabilizare pe termen lung a mediului politic, combinata cu o rebalansare a combinatiei de politici, care au putea tempera riscurile macreconomice ale cresterii cererii, ar putea crea posibilitatea schimbarii perspectivei, de la stabil la pozitiv, precizeaza Salters. O abordare prudenta a politicilor fiscale si salariale, o gestionare atenta a fluxurilor de capital si o monitorizare stricta a sectorului financiar, sunt chestiunile esentiale pentru analiza ratingului asociat Romaniei, mai spune analistul sef pentru Romania al S&P.

Moody's mentine ratingul Romaniei

Agentia de rating Moody's nu schimba ratingul Romaniei, dar este ingrijorata ca agitatia politica ar putea sa franeze progresul reformelor economice si institutionale, potrivit analistului pentru Romania al agentiei, Kenneth Orchard. Perspectiva agentiei de rating Moody's asupra evenimentelor politice din Romania este neschimbata, a mentionat Orchard. "Cea mai mare ingrijorare a noastra este ca fierberea aceasta impiedica progresul in reformele economice si institutionale", a declarat pentru NewsIn analistul Moody's. "Aceste reforme sunt necesare pentru ca economia Romaniei sa creasca rapid si sustenabil pe termen mediu".

Moody's a marit ratingul Romaniei in octombrie 2006 si a introdus calificativul suveran in cele cu riscuri reduse. "O micsorare a ratingului acum ar putea fi luata in considerare daca s-ar observa pasi inapoi in reforme si o slabire puternica a politicilor fiscale", a aratat Orchard.

Pe de alta parte, analistul Moody's a precizat ca nu se poate vorbi de o marire de calificativ in acest moment. Agentia ar putea sa mareasca ratingul numai daca s-ar remarca un nou impuls in procesul reformelor structurale si/sau o intarire a politicilor fiscale. "Nicio optiune de modificare a ratingului Romaniei nu pare a fi foarte probabila pe termen scurt", a afirmat Orchard.

Vosganian il invinuieste pe Basescu pentru scaderea ratingului

Reviziurea in sens negativ a ratingului Romaniei este rezultatul disputelor politice sterile generate de catre presedintele Basescu, considera ministrul finantelor si economiei, Varujan Vosganian, citat intr-un comunicat remis NewsIn. In contextul in care 2006 a fost cel mai bun an din istoria Romaniei in ceea ce priveste performanta economica, iar anul 2007 va continua aceasta tendinta, revizuirea in sens negativ, efectuata de S&P, este rezultatul disputelor politice sterile din Romania. Aceste dispute sunt generate de presedintele Romaniei si centrate de catre acesta pe crearea unei imagini negative asupra Guvernarii si asupra climatului economic din Romania", a declarat ministrul finantelor si economiei.

Noul ministru al finantelor si economiei sustine ca Guvernul ramane angajat sa continue programul de reforme inceput acum doi ani la preluarea mandatului. "In cadrul obiectivelelor de politica economica, prioritare sunt calitatea mediului investitional, stabilitatea legislativa, respectarea liberei competitii, diminuarea birocratiei si a ingerintelor de natura politica in functionarea pietelor. In ceea ce priveste politica bugetar-fiscala, Guvernul va avea in vedere, in continuare, controlul deficitului bugetar si al deficitului de cont curent, controlul cheltuielilor publice, corelarea politicii salariale cu rata inflatiei si cu performanta economica, atragerea economiilor populatiei si mentinerea unui nivel ridicat al investitiilor".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri