Agentia internationala de rating Standard&Poor's (S&P) a coborat ieri perspectiva ratingurilor atribuite Romaniei de la pozitiv la stabil, datorita lipsei de transparenta a factorului politic. In acelasi timp, agentia a confirmat ratingurile in moneda straina pe termen lung si scurt la "BBB-", respectiv "A-3", si in lei la "BBB" si "A-3".

"Reviziuirea perspectivei este indicata de prelungirea lipsei de vizibilitate politica de la inceputul lui 2007, ceea vine intr-un moment cand problemele ce tin de politici raman semnificative, atat in ceea ce priveste refirneke structurale necesare pentru a beneficia din plin de statutul de membru al UE, cat si din punctul de vedere al angajamentului de a tine in frau dezechilibrele externe tot mai mari alimentate de cerere", spune Remy Salters, analistul sef al S&P pentru Romania.

Aderarea la UE a aparut intr-un moment de incertitudine politica tot mai mare, comenteaza analistii agentiei. Tensiunile din interiorul executivului si intre executiv si parlament, i-au tinut ocupati pe politicieni. Astfel, Calin Popescu Tariceanu a dizolvat fragila coalitie de dreapta-centru si a format un guvern minoritar condus de PNL, mai spune in raport S&P.

Agentia spune ca noua coalitie va supravietui doar cu sprijinul social-democratilor. "Desi casatoria aceasta de convenienta ar putea reduce pe termen scurt posibilitatea unei schimbari politice violente, insa sansa unor reforme structurale sanatoase si reactia guvernului la riscurile macroeconomice pare slaba", se spune potrivit NewsIn, in raportul S&P.

Agitatia politica ne-a scazut ratingul Noul ministru al finantelor si economiei sustine ca Guvernul ramane angajat sa continue programul de reforme inceput acum doi ani la preluarea mandatului. "In cadrul obiectivelelor de politica economica, prioritare sunt calitatea mediului investitional, stabilitatea legislativa, respectarea liberei competitii, diminuarea birocratiei si a ingerintelor de natura politica in functionarea pietelor. In ceea ce priveste politica bugetar-fiscala, Guvernul va avea in vedere, in continuare, controlul deficitului bugetar si al deficitului de cont curent, controlul cheltuielilor publice, corelarea politicii salariale cu rata inflatiei si cu performanta economica, atragerea economiilor populatiei si mentinerea unui nivel ridicat al investitiilor".