Compania Nationala a Huilei ocupa primul loc in topul datornicilor la bugetul statului. Aceasta este secondata de Termoelectrica, iar pe locurile urmatoare intilnim societati din domeniile minier, feroviar si siderurgic. Marii datornici sint de mult in executare silita, dar asta nu pare sa-i afecteze.

Datoriile catre bugetul statului acumulate de CN a Huilei Petrosani, la 31 martie 2005, potrivit evidentei publicate de Ministerul Finantelor Publice, sint de 5.454,8 miliarde de lei, cu 96 de miliarde mai mult decit datoria pe care o inregistra la finele anului 2004. Asta inseamna ca societatea a inregistrat pierderi de 32 de miliarde pe luna. Din aceasta cauza, CN a Huilei Petrosani se afla in procedura de executare silita.

Reguli incalcate


Procedura presupune mai multe etape. In prima faza, datornicului i se trimite somatie de plata. Apoi are loc blocarea conturilor, agentul economic neputind sa plateasca decit salariile angajatilor. Apoi are loc actiunea de poprire pe conturi, ceea ce presupune ca Fiscul ii ia societatii banii din cont. Mai rau pentru firma este sechestrul asigurator, situatie cind nu isi mai poate vinde activele (imobile, instalatii, masini etc.). Ultima faza a executarii silite este vinzarea activelor. De regula, etapele procedurii de executare silita dureaza sase luni. In cazul in care in acest rastimp societatea nu isi plateste datoriile risca sa fie declarata in faliment. Pentru firmele din fruntea topului datornicilor regula de mai sus nu se aplica, intrucit procedura de executare silita pentru unele dintre ele dureaza de ceva vreme, insa falimentul le-a ocolit.

In top 10


Pe locul secund in clasamentul amintit, editia 31 martie, se afla Termoelectrica. In conturile acestei companii se inregistreaza o datorie catre buget in valoare de 3.454,1 miliarde de lei. Suma respectiva este, de asemenea, mai mare fata de cea de la finele lui 2004, adica 18 miliarde in plus.

Si aceasta companie a intrat in procedura de executare silita. Ultimul loc de pe podium este ocupat de Societatea Comerciala pentru Inchiderea si Conservarea Minelor. Aceasta a acumulat datorii de aproximativ 3.600 de miliarde de lei.

Dinescu figureaza ca dator la stat


Agroindustriala SRL Giubega, firma patronata de Mircea Dinescu, figureaza in catastifele Finantelor, la 31 martie 2005, cu datorii de peste 31 de miliarde de lei si se afla in executare silita. Potrivit MFP, la finele anului trecut, firma inregistra o datorie totala de aproximativ 30 de miliarde de lei. Rezulta ca vreme de trei luni datoriile au crescut cu un miliard de lei. Directorul societatii, Marinel Mitroi, spune ca firma nu are nici o datorie si ca este o greseala ca in dreptul sau apare sintagma s-a inceput procedura de executare silita.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri