Banca Națională a României (BNR) critică vehement modul în care s-a realizat liberalizarea pieței de energie, în țara noastră, în urma căreia românii au ajuns să se trezească cu facturi uriașe la energia electrică.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR a declarat că această liberalizare a pieței a fost mult întârziată, ceea ce a generat o majorare excesivă a prețurilor la facturile de energie electrică pe care consumatorii români le suportă.

„Din perspectiva noastră considerăm ca este doar un puseu inflaționist venit din prețurile la energie care au luat o razna din motive obiective și subiective.

Nici noi n-am avut predictibilitate în a pune în estimările și prognozele noastre aceste evoluții. Au crescut prețurile pe tot parcursul anului în toată lumea, la combustibil s-au dublat, barilul era 40 de dolari în iulie, acum e 80. Unitatea de măsura pentru gaze, avem o dublare a costurilor. Lucrurile s-au întâmplat pe plan mondial, la noi s-a dublat această evoluție cu o liberalizare mult întârziată și o dezorganizare a procesului de liberalizare”, a declarat Dan Suciu, într-o intervenție la Digi24.

Legea consumatorului vulnerabil de energie electrică. Ce înseamnă și de când s-ar putea aplica

Guvernul ia în calcul o lege care să ajute consumatorii vulnerabili de energie electrică, adică acele persoane care se află în imposibilitatea de a plăti un preț mai mare la facturi.

Dacă acest proiect va fi urgentat în Parlament, Raluca Turcan, ministrul Muncii a declarat că legea privind compensarea facturilor pentru consumatorii vulnerabili de energie ar putea fi aplicată chiar de la 1 ianuarie 2022.

”Intenția noastră este ca legea privind protecția consumatorului vulnerabil să se poată aplica începând de anul viitor, pentru că noua lege prevede atât creșterea numărului de beneficiari, cât și a cuantumului sprijinului acordat”, a declarat Raluca Turcan, ministrul Muncii și Protecției Sociale, potrivit unui comunicat de presă.

Proiectul de lege vizează creșterea nivelurilor de venituri până la care se acordă dreptul - de la 800 lei la 810 lei pe persoană din familie, respectiv de la de la 1.082 lei la 1.445 lei pentru persoana singură.

Cuantumul ajutorului se stabilește prin compensare procentuală față de o valoare de referință, pentru toate sistemele de încălzire, față de cuantumurile nominale prevăzute anterior pentru gaze naturale, energie electrică și combustibili solizi/lichizi. Documentul introduce suplimentul pentru energie în cuantum egal pentru toate gospodăriile, acordat pe tot parcursul anului, iar plata ajutoarelor pentru încălzirea locuinței cu lemne pentru beneficiarii ajutorului social se va prelua din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale și nu va mai fi în sarcina directă a autorității administrației publice locale.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri