Premierul Florin Cîţu a declara că se va asigura că PNRR va fi aprobat luna aceasta, punctând că toate reformele merg mai departe.

"Lucrurile merg foarte bine. Românii trebuie să ştie că guvernarea merge mai departe. Miniştrii interimari vor prelua proiectele în derulare. Eu am fost implicat din prima zi în ceea ce priveşte PNRR, am fost în discuţii cu Comisia Europeană prin intermediul domnului ministru, direct, suntem pe ultima sută de metri şi mă voi asigura că în această lună este aprobat PNRR-ul", a spus Cîţu, potrivit Agerpres.

Şeful Guvernului a arătat că, din cauza neînţelegerilor din coaliţie, au fost proiecte de investiţii întârziate, însă după rectificarea bugetară ele merg mai departe.

"Celelalte proiecte de investiţii au fost întârziate datorită faptului că au fost neînţelegeri în coaliţie şi nu puteam să aprobăm rectificarea bugetară. După ce am aprobat rectificarea bugetară, toate aceste proiecte vor merge mai departe. Tot ce pot să vă spun este că toate reformele incluse în PNRR, şi aici este vorba despre reforma pensiilor, reforma salariilor, reforma administraţiei publice, România educată - deja am început să lucrăm la ea şi vineri vom avea prima hotărâre de Guvern - toate merg mai departe. Nu se opreşte nimic", a mai afirmat premierul, aflat la inaugurarea Palatului de Justiţie de la Ploieşti.

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings avertizează că dizolvarea coaliţiei guvernamentale din România ar putea perturba eforturile de consolidare fiscală, care sunt cruciale pentru schimbarea perspectivei "negative" care în prezent este asociată ratingului "BBB minus" atribuit României.

Fitch a afirmat în repetate rânduri că evoluţia finanţelor publice reprezintă principalul factor care influenţează ratingul României. O acţiune pozitivă de rating ar necesită încredere că autorităţile vor implementa planuri fiscale credibile care să stabilizeze raportul datorie guvernamentală/PIB pe termen mediu.

Lipsa progreselor în implementarea refomelor, care să conducă la o creştere mai rapidă decât se preconizează a datoriei publice, ar putea conduce la o acţiune negativă de rating, subliniază agenţia de evaluare.


Agenda ambiţioasă de reforme a coaliţiei, ancorată în PNRR, s-a confruntat deja cu obstacole mari din cauza dificultăţilor în implementarea măsurilor în timpul pandemiei. Este incert cât de mult va fi capabil sau dispus să promoveze reforme sensibile în domeniile sănătăţii, salariilor, pensiilor şi justiţiei un guvern minoritar PNL sau un nou guvern condus de PSD.

Acest lucru ar putea întârzia şi mai mult aprobarea de către Comisia Europeană a PNRR, lucru pe care Guvernul îl aştepta la până la finalul lunii septembrie, susţine Fitch.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri