Finantele estimeaza ca reducerea contributiilor sociale, in 2008, cu 6%, asa cum a solicitat premierul Tariceanu in urma cu doua saptamani, va fi de 4% la pensii si de 2% la sanatate si va produce un minus de venituri bugetare de 5,2 miliarde lei.

Potrivit informatiilor furnizate agentiei NewsIn de catre Ministerul Finantelor, la proiectia bugetului general consolidat pentru 2008, a fost programata o diminuare a contributiilor sociale cu numai 2%, respectiv 1% la asigurarile sociale de stat (pensii) si 1% la asigurarile sanatate.

Reducerea cu 2% reprezinta, conform calculelor ministerului, un efort financiar cumulat de 1,78 miliarde lei. Astfel, bugetul de pensii ar urma sa incaseze mai putin cu 816 milioane lei, in timp ce fondul de sanatate si-ar diminua veniturile cu 971 milioane lei.

O reducere cu inca 4% a valorii cotelor de contributii se va face preponderent la pensii, cu 3%, in timp ce la sanatate reducerea va fi cu numai 1%. Influenta asupra bugetului va fi de 3,42 miliarde lei, insemnand o scadere a incasarilor cu 2,45 miliarde lei la bugetul de pensii si alte 971 milioane lei la sanatate.

Finantele precizeaza ca efortul financiar al statului va fi marit, anul viitor, si din cauza introducerii pilonului II de pensii. Odata cu demararea Pilonului II, bugetul va pierde alte 674 milioane lei.

Premierul Tariceanu a afirmat, in urma cu doua saptamani, ca, in 2008, contributiile sociale pentru angajati vor fi reduse cu 6%, de la 17% din veniturile brute cat reprezinta in prezent, in scopul de a incuraja munca, economiile populatiei si investitiile.

In prezent, contributiile sociale pentru angajati reprezinta cumulat 17% din veniturile brute. Astfel, contributiile sociale (pentru pensii) sunt de 9,5%, cele pentru somaj reprezinta 1%, iar cele pentru sanatate 6,5%.

Potrivit programului de guvernare, contributiile sociale (pensii, sanatate, somaj) ar urma sa scada treptat, incepand din 2006, astfel incat, in 2008, ele sa ajunga de la 49,5%, in 2004, la 39,5%, insumate pentru angajat si angajator.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Anastasiu: Antreprenorii români sunt permanent pregătiţi de crize
Setari Cookie-uri