Instabilitatea costurilor la energie ar putea să dureze mai mult decât vor dura limitările impuse de pandemia de COVID-19, a afirmat Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, potrivit CNBC.

Zona euro a fost impactată, ca multe alte regiuni, de întreruperi în lanțurile de aprovizionare, cauzate de restricțiile impuse de actuala pandemie. De exemplu, industria auto a Germaniei a trebuit să facă față blocajelor generate de o reducere a producției de semiconductori.

Dincolo de asta, o creștere majoră a prețurilor la energie, precum și impactul ei asupra cifrelor inflației, ar putea să devină o problemă pe termen lung pentru regiunea europeană, potrivit șefei instituției bancare europene.

„Lucrurile vor reveni la normal atunci când noi surse de aprovizionare vor fi găsite. Problema energiei va fi probabil o chestiune care ne va însoți mai mult timp. Ne aflăm într-o perioadă de tranziție, de la industria combustibililor fosili către o industrie care să se bazeze mai puțin pe acest tip de resurse”, a declarat Lagarde.

Prețul la energie și la gaze se află în legătură directă și acesta este unul dintre motivele pentru care, dacă s-au scumpit gazele, s-a scumpit și curentul electric, potrivit lui Laurențiu Urulescu, membru al consiliului director al Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFER), care a mai explicat că aceste urcări de prețuri sunt un fenomen global, cauzat și de creșterea consumului general față de anul pandemic precedent.

Anunțată cu câteva luni de zile de anumite voci din sfera energiei și gazelor naturale, creșterea de prețuri din iulie-august la aceste produse a lovit nu doar România, ci mai multe țări din Uniunea Europeană și chiar din afara acesteia (în SUA, prețul gazelor a ajuns la cele mai înalte niveluri din ultimii șapte ani, iar în Marea Britanie gazul a ajuns la cele mai mari prețuri din ultimii 13 ani).

„Creșterea prețurilor la gaze se datorează, între altele, cererii mai mari din acest an, întrucât consumul a crescut considerabil față de perioada anului anterior, care a fost caracterizată de lockdown și de alte măsuri severe de limitare, lucru care a micșorat producția la nivelul tuturor industriilor”, a declarat Laurențiu Ursulescu pentru wall-street.ro.

În plus, la fel ca în cazul petrolului și cărbunelui, gazul este una dintre materiile prime pentru producerea de curent electric, iar petrolul a înregistrat și el, la nivel global, o urcare a prețurilor, potrivit expertului în energie.

Sursa foto: Flickr

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri