Romania a importat anul trecut bunuri in valoare de 51 miliarde dolari, care reprezinza 0,5% din importurile mondiale si plaseaza tara pe locul al 25-lea in lume, intr-un clasament care trateaza Uniunea Europeana ca bloc, potrivit unui raport publicat de Organizatia Mondiala a Comertului (OMC).
In statisticile OMC cele 25 de tari membre ale UE pana la 1 ianuarie nu sunt incluse separat. Potrivit biroului european de statistica Eurostat, Romania a fost depasita, la volumul bunurilor importate anul trecut, de 16 dintre tarile membre ale blocului comunitar, iar la volumul exporturilor de 17 dintre membrii Uniunii.

Calculate in dolari, importurile romanesti de bunuri au crescut in 2006 cu 26%, spune OMC, potrivit NewsIn. Valoarea importurilor de bunuri de anul trecut plaseaza Romania la acelasi nivel cu Iranul, cu importuri la fel de mari ca cele romanesti, dar peste Israel, care a importat bunuri de 50 miliarde dolari, sau Ucraina, cu o valoare a importurilor de 45 miliarde dolari.

Cei mai mari importatori de bunuri au fost in 2006 Statele Unite (cu o valoare de 1.920 miliarde dolari), Uniunea Europeana (cu importuri extracomunitare de 1.697 miliarde dolari), China (792 miliarde dolari), Japonia (577 miliarde dolari) si Canada (357 miliarde dolari), potrivit statisticilor OMC. Importurile mondiale au insumat anul trecut 9.333 miliarde dolari, fara a include comertul intre cele 25 de state membre ale Uniunii Europene, iar primii 30 de importatori mondiali au o pondere de 91,2% in valoarea importurilor din lume.

Romania nu se situeaza intre primii 30 de exportatori mondiali. Potrivit statisticilor publicate de Insttitutul National de Statistica, economia romaneasca a exportat bunuri in valoare de 25,85 miliarde euro (circa 32,4 miliarde dolari), in timp ce al 30-lea exportator mondial din 2006, Filipine, a exportat bunuri in valoare de 47 miliarde dolari anul trecut.

Exporturile mondiale, fara comertul intracomunitar al celor 25 de tari membre ale UE, s-au ridicat anul trecut la 9.015 miliarde dolari, in crestere cu 16% fata de anul precedent, iar 90,5% din exporturi au fost realizate de primii 30 de exportatori mondiali. Cel mai mare exportator a fost anul trecut Uniunea Europeana (cu 25 de membri), care a exportat in afara blocului comunitar marfuri in valoare de 1.480 miliarde dolari (16,4% din exporturile mondiale). UE este urmata in topul exportatorilor de Statele Unite (1.037 miliarde dolari), China (969 miliarde dolari), Japonia (647 miliarde dolari) si Canada (388 miliarde dolari), spun datele OMC.

Romania este mentionata in raportul publicat joi de OMC printre tarile care au pierdut, anul trecut, pozitii pe piata europeana a textilelor in favoarea tarilor in curs de dezvoltare din Asia. Exporturile romanesti de confectii si textile, care au stagnat pe piata europeana, au crescut in schimb cu 15% catre Statele Unite, se arata in raport.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri