Exporturile Republicii Moldova catre Romania au insumat, in intervalul ianuarie - februarie, 27,4 milioane dolari, dintr-o valoare totala a bunurilor exportate de vecinul de la est de 160 milioane dolari, anunta NewsIn. Exporturile moldovenesti catre Romania au avansat cu 41,5% in primele doua luni ale anului fata de acelasi interval al anului trecut, devansand exporturile catre Rusia, care a reprezentat principala piata de desfacere pentru Moldova in 2006.

In primele doua luni ale acestui an, exporturile Republicii Moldova catre Rusia au insumat 23,3 milioane dolari (14,6% din total), mai putin de jumatate din cele realizate in intervalul ianuarie - februarie 2006. A treia piata de desfacere pentru Republica Moldova a fost in primele doua luni ale anului Ucraina, in care companiile moldovenesti au exportat marfuri in valoare de 14,3 milioane dolari (9,5% din tolal), spun datele publicate de biroul moldovean de statistica.

Deficitul comercial al Republica Moldova cu Romania s-a adancit insa in primele doua luni cu 13,7% fata de intervalul similar din 2006 pana la 21,3 milioane dolari Exporturile romanesti catre piata tarii vecine au avansat cu 27,7% in aceeasi perioada pana la 48,4 milioane dolari, plasand Romania pe locul al treilea ca tara de origine a importurilor moldovenesti.

Ponderea exporturilor romanesti a scazut insa in primele doua luni ale acestui an la 10,6% din totalul importurilor moldovenesti de 456,8 milioane dolari, de la 11,8% in ianuarie - februarie 2006, ca urmare a cresterii mai accentuate a impo