Bumbacul a atins prețul maxim înregistrat în ultimii zece ani. Acesta a urcat până la 2 dolari pentru o livră (453 de grame), în contextul unei creșteri susținute pentru textile, pe fondul perturbărilor create de pandemie, la nivelul transportatorilor.

Un preț ridicat al bumbacului se traduce în creșteri pentru articolele de îmbrăcăminte, ca tricouri sau blugi.

Prețul unui tricou din bumbac a crescut în medie de la 1,50 dolari la 2 dolari, în medie, a declarat economistul șef al Federației Naționale de Vânzare cu amănuntul, Jack Kleinhenz, potrivit CNBC.

Chip Bergh, CEO-ul de la Levi Strauss se află în tabăra de specialiști care susțin că inflația actuală a prețului bumbacului va fi mai puțin dăunătoare industriei. Producătorii și comercianții cu amănuntul au putere de stabilire a prețurilor. Companiile vor putea suporta costurile mai mari fără a distruge cererea consumatorilor.

Care este explicația pentru această creștere istorică a bumbacului

Prețurile bumbacului au crescut vineri la un nivel maxim de 10 ani, ajungând la 1,16 dolari pentru o livră (453 de grame) și a atins niveluri înregistrare ultima dată în 7 iulie 2011. Prețul mărfii a crescut cu aproximativ 6% în această săptămână și a crescut cu 47% până în prezent.

Foto: Unsplash

Premiera provine dintr-o serie de factori. În decembrie anul trecut, administrația Trump a blocat companiile din Statele Unite să importe bumbac și alte produse din bumbac provenite din regiunea Xinjiang de Vest a Chinei, din cauza îngrijorării că ar fi fost produsă prin muncă forțată de către grupurile de uiguri. Hotărârea, rămasă în vigoare în timpul administrației Biden, a forțat acum companiile chineze să cumpere bumbac din SUA, să fabrice bunuri cu acel bumbac în China și apoi să le vândă înapoi SUA.

Vremea extremă, inclusiv seceta și valurile de căldură, au șters și culturile de bumbac din SUA, care este cel mai mare exportator de mărfuri din lume. În India, ploile musonice deficitare amenință să afecteze producția de bumbac a țării.

Dinamica a presat deja acțiunile HanesBrands, un producător de îmbrăcăminte cunoscut pentru lenjeria de corp și tricourile din bumbac. Acțiunile HanesBrands scad pe măsură ce prețurile bumbacului cresc. Numai vineri, acțiunile au scăzut cu 5% și au închis la 16,23 dolari.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri