Ministerul Muncii vine cu câteva precizări referitoare la formularul pentru ajutorul de încălzire pe care românii trebuie să-l completeze în situația în care nu pot să-și achite singuri facturile la energie electrică.

Redăm mai jos anunțul integral al Ministerului Muncii:

Având în vedere discuțiile din spațiul public privind dimensiunile formularului pentru obținerea ajutorului de încălzire a locuinței, acordat conform Legii nr. 226 din 16 septembrie 2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) face următoarele precizări:

Formularul nu este o invenție românească, ci este similar cu cele din alte state UE pentru scheme de sprijin bazate pe testarea mijloacelor.

Față de formatul vechi, din 2016, care a fost apreciat pentru că a eliminat alte 3 documente, s-au adăugat 11 rânduri în care sunt:

Retail jobs
  • 2 bife pentru noul beneficiu (suplimentul de energie)
  • 2 casete pentru identificarea mai ușoară a beneficiarilor prin completarea Cod Loc Consum (CLC) la gaze naturale și energie electrică
  • o explicație în 4 rânduri, care trebuie citite și nu completate, pentru a stabili sistemele pentru care se va acorda suplimentul pentru energie, având în vedere că se poate asigura în mod combinat.

Aceste 11 rânduri care ajută la identificarea fiecăruia, din numărul uriaș beneficiari - 500.000 de gospodării, ajută ca procedura să se deruleze fără dificultăți și oamenii să primească ajutorul statului repede și fără încurcături.

Formularul pentru ajutorul de încălzire poate fi descărcat de AICI.

Precizăm că acest tip de formular nu este o invenție a actualului Guvern și nici măcar o invenție a României. Principiul aplicat are la bază scheme de sprijin bazate pe testarea mijloacelor și este similar cu ale statelor membre. România aplică acest principiu din anul 1995, când a fost instituit prima dată ajutorul social, iar din anul 2011 acest principiu a început să fie aplicat și pentru plata ajutorului de încălzire.

Formularul a fost updatat în anul 2016 ca fiind formular unic pentru solicitarea drepturilor bazate pe testarea mijloacelor, adică drepturi care iau în considerare atât de veniturile realizate de persoana singură sau de membrii familiei, precum și bunurile deținute a căror valorificare ar putea conduce la obținerea altor venituri. Aceste drepturi sunt: ajutorul social, alocația pentru susținerea familiei, ajutorul pentru încălzirea locuinței.

Citeste si:
Raluca Turcan: Nu mai sunt bani de pensii și alocații din 26 noiembrie
Raluca Turcan: Nu mai sunt...

După atâția ani de acordare a ajutorului de încălzire, oamenii care solicită an de an acest tip de sprijin sunt obișnuiți cu acest formular, iar MMPS a păstrat aceeași formă pe care doar a completat-o cu câteva elemente necesare pentru suplimentul de încălzire, tocmai pentru a clarifica procesul, în condițiile numărului mare de beneficiari. În acest an, acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței poate fi solicitat până în 20 noiembrie, deci îi încurajez pe cei care sunt singuri și au venituri mai mici de 2.053 de lei sau pe reprezentanții familiilor cu venituri mai mici de 1.386 de lei/membru, să se adreseze primăriilor și să ceară îndrumare pentru a beneficia de reducerea facturilor.

ministrul Muncii, Raluca Turcan

În plus, o parte din primării au dezvoltat încă din anii anteriori diferite programe informatice care să le ajute în acordarea acestor drepturi, iar acele aplicații/programe au în vedere acest formular. Prin urmare, MMPS a încercat să nu creeze dificultăți și cheltuieli suplimentare pentru modificarea acelor programe.

De altfel, tot din acest motiv nu a fost modificată nici modalitatea de acordare și s-a decis păstrarea procedurii din OUG 70/2011, aplicată până acum.

Citeste si:
Legea privind plafonarea prețurilor și compensarea facturilor a...
Legea privind plafonarea...

Citește și: Cine poate fi considerat consumator vulnerabil

Sursa foto: Shutterstock
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri