Ministrul finantelor si economiei Varujan Vosganian considera ca actualul mod de calcul al accizelor pentru energia electrica in functie de cursul valutar din octombrie 2006 ar putea fi modificat, in functie de rezultatele analizei care se va face in acest sens de institutia pe care o conduce.

Vosganian a precizat potrivit NewsIn ca a primit sesizarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) in privinta modului de calcul al accizelor la electricitate si a transmis-o directiilor de specialitate din minister pentru a vedea cum este definit riscul valutar in legislatie. Ministrul a mentionat ca va avea maine o intalnire cu reprezentantii Electrica si ANRE pentru a lua o decizie in acest sens.

ANPC a atras atentia atat ANRE, cat si Electrica SA ca stabilirea la facturare a unui curs valutar avand ca reper luna octombrie 2006 aduce atingere intereselor economice ale consumatorilor si a solicitat "baietilor destepti de la facturare" sa intre in legalitate prin facturarea consumului energiei electrice la cursul oficial de schimb, stabilit zilnic de BNR.

Electrica si-a mentinut punctul de vedere, sustinand ca facturarea accizelor trebuie facuta la cursul valutar stabilit de Codul Fiscal, si nu la cursul din data facturarii. Conform Codului Fiscal, "valoarea in lei a accizelor, a taxei speciale pentru autoturisme si a impozitului la titeiul din productia interna, datorate bugetului de stat se determina prin transformarea sumelor exprimate in echivalent euro la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent. Acest curs se utilizeaza pe toata durata anului urmator".

Ministerul de Finante a decis modificarea modalitatii de calcul a accizelor, pe de o parte, pentru ca procedura este uzuala in toate tarile membre UE si conforma directivelor europene in domeniul taxarii, iar pe de alta parte ajuta mediul de afaceri sa devina mai stabil si mai previzibil.

Astfel, pretul produselor accizabile (benzina, motorina, electricitatea, produsele din alcool si tutun) va creste doar o data pe an din cauza majorarii accizelor. Producatorii de marfuri accizabile vor putea evalua mai clar, cu trei luni inainte de a incepe anul fiscal, care este cresterea de pret pentru intreg anul si la cat se ridica sumele pe care le vor datora statului.

Pana in 2007, accizele se calculau in functie de cursul publicat de banca centrala in ultima zi care preceda trimestrul calendaristic, iar cursul valutar era valabil doar pe durata unui trimestru, dupa care se actualiza.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri