În București, începând cu luna noiembrie, prețul gigacaloriei va crește cu 20%. În acest moment, un consumator din Capitală plătește cam o treime din prețul gigacaloriei, în timp ce Primăria Municipiului București plătește aproximativ două treimi din prețul acesteia. Deocamdată nu se cunoaște cu exactitate dacă primăria va menține această formulă de plată.

În prezent, preţul de producţie şi transport este de 490 de lei/gigacalorie, din care locuitorii Capitalei plătesc 164 de lei, în timp ce restul sunt achitaţi de municipalitate sub formă de subvenție. Pentru 2021, subvenția plătită de municipalitate se ridică la peste un miliard de lei, scrie Digi24.

În contextul unei majorări a prețului la gaze, Nicușor Dan a declarat că prețul gigacaloriei s-ar putea majora cu 20% în această iarnă, ceea ce ar putea însemna o gigacalorie de aproape 600 de lei.

Pentru că deocamdată nu știe care este valoarea subvenției, există mai multe scenarii care ar putea fi luate în calcul. Pentru un apartament cu două camere, facturile ar putea fi mai scumpe cu 100 de lei pe lună.

factura calduraFoto: Shutterstock

Prețul plătit de bucureșteni pe gigacalorie va crește cu aproape 100 lei, circa 80%, de la 164 lei la circa 264 lei, în contextul unei creșteri cu 20% a gigacaloriei. Dacă, însă, se păstrează același preț la gigacalorie, bucureștenii ar plăti cu 37 de lei mai mult, adică 200 de lei.

Pentru a asigura o temperatură medie de 20 de grade în sezonul de iarnă, într-un apartament cu două camere, e nevoie de 6,12 gigacalorii. Asta înseamnă că ar putea plăti în această iarnă între 1.200 de lei și 1.600 de lei.

Majorarea subvenţiei ar însemna o gaură imensă în buget pentru Municipalitate, mai ales în contextul în care Primăria Capitalei are deja datorii de peste 500 de milioane de lei către Elcen.

Citește și: Dominic Fritz: Va urma o iarnă foarte grea pentru Timișoara, pentru România și chiar pentru întreaga Europă

Cum se subvenționează gigacaloria în prezent:

gigacalorie = 490 de lei

  • bucureștenii plătesc doar 164 de lei
  • Primăria Capitalei plătește 2/3 = 326 de lei

București, creștere de circa 20% la gigacalorie

Scenariul 1:

Gigacalorie = 600 de lei

• Bucureștenii plătesc cu 80% mai mult = 264 de lei

• Primăria Capitalei nu plătește subvenție

Scenariul 2:

Gigacalorie = 600 de lei

  • Bucureștenii plătesc 200 de lei
  • Primăria Capitalei subvenție de 2/3 = 400 de lei

Cât ar putea plăti românii la iarnă?

Apartament 2 camere – 20 grade Celsius temperatură medie => 6,12 gigacalorii

  • Preț cu subvenție = 1.224 lei
  • Preț fără subvenție = 1.615 lei

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri