Marile companii din industria siderurgica si chimica ar putea determina oficialii europeni sa declanseze procedura de infrigement, daca nu vor accelera ritmul de implementare a Directivei IPPC, potrivit ministrului mediului, Attila Korodi.

Procedura de infrigement reprezinta mecanismul prin care Comisia Europeana poate penaliza un stat membru daca acesta nu isi indeplineste obligatiile asumate prin negocierile de aderare.

Cazul respectivei tari ajunge in fata Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene (CJCE), care va decide aplicarea unor sanctiuni. Acestea pot fi de cateva sute de mii de euro pe zi sau chiar mai mari, fiind calculate in functie de gravitatea nerespectarii normelor, durata acestei situatii sau capacitatea de plata a statului sanctionat.

Ministrul mediului sustine ca din cele 638 de instalatii care intra sub incidenta Directivei privind prevenire si controlul integrat al poluarii (IPPC), 74 au solicitat sistarea activitatii, alte 81 de solicitari fiind in lucru la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD).

"Procedura de infrigement poate sa apara din cauza marilor companii din industria siderurgica si chimica, companii care trebuie sa se conformeze si care, din punctul nostru de vedere, au ritm lent de implementare a directivei privind IPPC", a declarat pentru NewsIn, ministrul mediului si dezvoltarii durabile, Attila Korodi.

Korodi a precizat ca termenul limita pe care companiile care detin instalatii aflate sub incidenta directivei IPPC il au la dispozitie pentru conformare este 10 octombrie 2007. Totodata, potrivit ministrului de resort, 195 de instalatii au perioade de tranzitie, unele chiar pana in anul 2014.

In ceea ce priveste ritmul lent de implementare a masurilor de mediu de catre aceste companii, Korodi a declarat ca autoritatile de mediu "vor fi foarte drastice". "Incepem procedura de atentionare si, ulterior, aceea de sistare a activitatii. Am vazut ca la Copsa Mica, in cazul Sometra, problemele s-au rezolvat eficient", a mai spus oficialul MMDD.

Potrivit acestuia, sunt cateva exemple care pot genera temeri privind declansarea procedurii de infrigement, dar pana la aceasta data reprezentantii Comisiei Europene nu au transmis sesizari cu privire la acestea. Korodi a mentionat ca, potrivit experientei celorlalte state europene, "infrigementul poate fi aplicat numai daca statul membru manifesta dezinteres si nu poate obiecta foarte clar prin argumente care sa fi stat la baza nerespectarii unor termene".

De asemenea, ministrul mediului si-a exprimat speranta ca parteneriatul cu autoritatile locale, pe de o parte, si cu sectorul privat, pe de alta, sa produca efecte imediate prin care Romania "cel putin sa se apropie de tintele stabilite".

Potrivit reprezentantilor Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM), una din companiile care se incadreaza in categoria marilor poluatori este societaea Mittal Steel, care in perioada 2004-2006, trebuia sa investeasca, conform angajamentelor pe care si le-a asumat, suma de 107,92 de milioane de euro pentu modernizarea instalatiilor, astfel incat poluarea sa fie redusa la maximum. In urma unui control efectuat la sfarsitul anului trecut, Garda Nationala de Mediu a constatat ca la Mittal Steel s-au facut investitii de numai 20,65 de milioane de euro, reprezentand doar 18% din investitiile asumate.

Alte societati care nu respecta normele IPPC sunt SC Romplumb SA de la Baia Mare, SC UVCP SA din Turnu Magurele sau SC AGROFERTIL SRL din Savinesti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri