Luna trecuta, cursul euro a oscilat intre 3,6 si 3,65 lei
Aprilie a trecut fara ca in evolutia cursurilor de schimb sa apara nimic spectaculos, chiar daca a fost liberalizat contul de capital. BNR a calmat, din timp, intrarile de bani fierbinti, printr-o politica agresiva in privinta dobanzilor, care incep sa devina real negative. Pentru euro, a fost trasata o linie sub care nu a avut voie sa scada. Momentele in care ar fi putut scadea sub 3,6 lei au fost amendate instantaneu, prin interventii. Asa s-a intamplat si saptamana trecuta, cand cotatiile euro coborasera spre 3,59 lei. In aceste conditii, cursul a fluctuat intre 3,6103 si 3,6211 lei, mai jos totusi cu 1,7% fata de finele lui martie.

Dolarul a inregistrat la nivelul lunii o scadere de 1,8%, mentinandu-se, la randul sau, in jurul pragului de 2,8 lei. Pentru mai, este probabila o evolutie asemanatoare a euro, avand in vedere ca o ieftinire ar putea accentua deficitul comercial si de cont. In acelasi timp, pentru exportatori o scadere ar reprezenta un nou efort, dupa ce in primele doua luni ei ar fi inregistrat pierderi de circa un miliard de euro. O eventuala apreciere a leului ar putea fi decisa de BNR doar in cazul in care apar riscuri de crestere ale inflatiei, dupa valul de majorari de pret ale utilitatilor si accizelor din aprilie. Investitorii de la Sibiu a trebuit sa isi schimbe strategiile dupa intentiile BNR.

Saptamana trecuta, euro a fluctuat intre 3,5980 si 3,6195 lei, iar dolarul intre 2,8 si 2,8050 lei. Paritatea euro/dolar a fost destul de stabila, 1,29 1,30 dolari/euro, pietele internationale ramanand indecise in ceea ce priveste evolutia pe termen mediu si lung. Un cuvant greu se spus il va avea Rezerva Federala, care, prin cresterea dobanzilor din SUA, ar crea o diferenta si mai mare comparativ cu cele din eurozona si Japonia. Radu Luca, economist la bursa sibiana, considera ca cresterea economica redusa, dublata de inflatia in crestere, aduce tot mai mult in discutie aparitia stagflatiei in economia americana. In acest context, este de asteptat ca Fed sa majoreze rata dobanzii in prima saptamana a lunii mai.

Foame de bani


Este de asteptat ca sectorul de servicii financiare sa creasca puternic in urmatorii patru ani. Ponderea in PIB va avansa de asemenea. Cresterea veniturilor si reducerea dobanzilor si a inflatiei au facut mai accesibile creditele bancare. Bancile vor continua competitia in acest sector, mai ales ca este de asteptat ca alte institutii sa intre pe piata serviciilor financiare.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri