Varsta medie reala de pensionare a romanilor este cuprinsa intre 52 de ani la femei si 54 de ani la barbati, din cauza pensionarilor anticipate si de invaliditate, arata un studiu al Fundatiei Friedrich Ebert despre consolidarea sistemului de pensii
Din aceste motive, realizatorii studiului "Catre consolidarea sistemului de pensii in Romania" recomanda cresterea varstei de pensionare la 60 de ani pentru femei si la 65 de ani pentru barbati, insa cu incepere din 2009, informeaza NewsIn. Potrivit Legii 19/2000, afisata pe pagina de internet a Ministerului Muncii, varsta de pensionare pentru femei este, in prezent, de 58 de ani si o luna, iar pentru barbati, de 63 de ani si o luna. Varstele de pensionare vor creste progresiv, astfel incat acestea vor ajunge, pana in martie 2015, la 60 si, respectiv, 65 de ani.

Expertii mai considera necesara descurajarea pensionarilor anticipate si a celor frauduloase pe caz de boala prin stabilirea de cuantumuri mici ale pensiilor anticipate. De asemenea, specialistii care au elaborat studiul in cadrul programului "Experti pentru munca" sustin cresterea limitelor de vechime cerute pentru pensionarea cu drepturi depline la cel putin 35 de ani de munca pana in 2010, atat pentru femei, cat si pentru barbati.

In luna aprilie, stagiul complet de cotizare este de 26 de ani si doua luni pentru femei si de 31 de ani si doua luni pentru barbati, potrivit legii 19/2000. Legislatia in vigoare prevede cresterea, pana in martie 2015, a limitei de vechime pentru pensionare cu drepturi depline la 30 de ani pentru femei si 35 de ani pentru barbati. Legea pensiilor mai prevede ca minimul stagiului de cotizare la care sa se poata iesi la pensie sa ajunga, pana in martie 2015, la 15 ani. in prezent, acesta este de 11 ani si doua luni, atat pentru femei, cat si pentru barbati.

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), ponderea cheltuielilor bugetare din Produsul Intern Brut (PIB) a fost, la nivelul anului 2004 de aproximativ 5,5%, respectiv la un nivel mediu pe plan international, raportat la media europeana de peste 12%. Prin reformarea sistemului de pensii care se va aplica din luna august a acestui an, romanii vor fi obligati sa opteze pentru un fond privat de pensii.

"In tarile foste comuniste inscrierea este obligatorie, pentru ca altfel, oamenii nu s-ar inscrie. in tarile europene dezvoltate nu este asa", a declarat unul dintre realizatorii studiului, sociologul Ioan Marginean. Acesta a adaugat ca, personal, nu are mare incredere in fondurile private obligatorii si ca participarea ar trebui sa fie optionala pentru pilonul II, de pensii publice administrate privat, deoarece riscurile de piata, precum falimentul sau gestionarea frauduloasa sunt mari.

Potrivit estimarilor INS, in jur de 2,5 milioane de romani vor cotiza, de anul viitor, la sistemul de pensii private obligatorii. Astfel, salariatii vor cotiza pentru doua fonduri diferite: unul de stat (pilonul I), unul privat obligatoriu (pilonul II) si, optional (pilonul III), pentru un al treilea fond facultativ.

O alta problema evidentiata de studiul Fundatiei Friedrich Ebert este "lipsa de echitate", in domeniul pensiilor publice. Astfel, potrivit realizatorilor studiului, "pensionarii Ministerului Apararii Nationale (MApN), Ministerului Afacerilor Externe (MAI) si Serviciului Roman de Informatii (SRI) nu contribuie la sistemul de pensii si au garantata o pensie platita din banii publici". La polul opus se situeaza pensionarii din agricultura, cu cele mai mici pensii. Pentru acestia si pentru alte categorii in situatii de risc, expertii propun introducerea unui sistem al pensiilor sociale.

Potrivit paginii web oficiale a organizatiei, Friedrich Ebert este cea mai veche fundatie politica din Germania, fiind infiintata in 1925. Aceasta poarta numele primului presedinte ales in mod democratic al Republicii de la Weimar, social-democratul Friedrich Ebert. FES dispune de o retea de oficii si birouri in mai mult de 50 de tari din toata lumea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri