Banii europeni contribuie in fiecare an cu 2% la cresterea economiei Romaniei, astfel incat, pana in 2013 produsul intern brut va castiga inca 15% ca urmare a utilizarii fondurilor structurale, arata un studiu al Centrului Roman de Politici Economice (CEROPE), citat de NewsIn.. Studiul CEROPE pleaca de la experienta statelor membre care au aderat in perioada anilor `80 - Spania, Portugalia, Grecia si Irlanda - unde fondurile structurale transferate au avut un impact puternic.

Injectia de fonduri structurale va face ca la sfarsitul orizontului de timp al actualului exercitiu bugetar european, in 2013, PIB-ul Romaniei sa fie cu aproape 15% mai mare decat intr-un scenariu in care fondurile structurale nu sunt luate in calcul, se arata in studiul mentionat.

Principalul impact al fondurilor structurale va fi asupra investitiilor, care vor inregistra ritmuri mari de crestere. Diferentele intre cele doua scenarii sunt in favoarea celui "cu fonduri" si vor fi mult mai accentuate in perioada 2007-2013. "Drept rezultat, in 2020, investitiile vor fi cu circa 20% mai mari datorita impactului fondurilor structurale, corespunzand unui diferential de crestere anuala de 0,95%", se arata in studiul CEROPE.

In intervalul 2007 - 2013, este prevazuta in bugetul Uniunii Europene alocarea de fonduri structurale in valoare totala de 24,1 miliarde euro, fara a include si fondurile destinate agriculturii. Cele mai multe fonduri (15,5 miliarde euro) sunt prevazute pentru infrastructura, o suma de 4,2 miliarde euro este destinata sectorului productiv, iar fonduri de 4,4 miliarde euro sunt prevazute pentru resursele umane, se arata in studiul mentionat.