In 2006, excedentul total al bugetului UE a fost de 1,848 miliarde euro, iar "rata de implementare a bugetului final a continuat sa fie de aproximativ de 99%".
Potrivit comunicatului, economiile bugetare "au fost posibile ca urmare a ameliorarii gestionarii bugetului comunitar si a unei planificari mai bune a utilizarii banilor cetatenilor europeni". in opinia comisarului european, interesul europenilor este astfel mai bine protejat, banii sunt cheltuiti mai bine, iar tarile Uniunii aloca atat cat este necesar pentru a contribui la bugetul Uniunii.
In primul trimestru al anului 2007, Romania a platit 337,5 milioane euro catre bugetul UE.
Romania urma sa contribuie, in 2007, cu 3,97 miliarde lei (1,2 miliarde euro) la bugetul Uniunii Europene, potrivit estimarilor cuprinse in legea bugetului de stat.
Contributia Romaniei la bugetul european are patru componente de baza: veniturile fiscale (taxe vamale, taxe vamale agricole, contributia de zahar), TVA, rabatul acordat Marii Britanii (pentru acoperirea dezechilibrului dintre sumele varsate de Marea Britanie la buget si cheltuiele facute de catre UE pe teritoriul acesteia) si resursa din Venitul National Brut. In urmatorii patru ani, contributia Romaniei la bugetul UE va fi de circa 1% din PIB, insemnand 1,1-1,3 miliarde euro. Peste jumatate din contributie va proveni din VNB, circa 700 milioane euro, iar alte sume consistente sunt asigurate din taxe vamale (peste 140 milioane euro) si TVA (128 milioane).
Citeste si:
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: