Inainte aderarea la UE, firmele romanesti care derulau operatiuni de import din tarile UE, cat si din tarile terte, plateau TVA in vama. Ulterior, TVA se deducea in decontul aceleiasi luni si intra la buget. Dupa 1 ianuarie 2007, TVA aferent importurilor (n.r. din tari non-UE) se plateste in luna urmatoare desfasurarii operatiunii.

Pe fondul scaderii incasarilor bugetare din TVA in primele doua luni ale anului, guvernul a decis, la sfarsitul lunii martie, reintroducerea incepand cu data de 15 aprilie 2007 si pana in 31 decembrie 2008, a platii in vama a TVA pentru importuri, iar firmele care deruleaza operatiuni intracomunitare vor depune o garantie in vama a TVA.

"Scaderea pe termen scurt a incasarilor ar fi putut fi corectata prin alte masuri concertate in vederea combaterii evaziunii fiscale, directionate catre cei care incalca legea si nu catre toti importatorii. Ordonanta aduce daune mediului investitionale, contribuind la instabilitatea sistemului fiscal", se arata intr-un comunicat al KPMG.

Compania este de parere ca Guvernul ar trebui sa reconsidere aceasta modificare, pentru ca evaziunea fiscala ar fi combatuta mai bine daca autoritatile fiscale s-ar concentra pe identificarea cauzelor care o genereaza, prin investigarea tranzactiilor suspecte, decat prin penalizarea contribuabililor de buna credinta.

"Este mult prea devreme sa judecam efectele schimbarilor introduse de la 1 ianuarie 2007, iar cifrele privind incasarile TVA ar putea fi inselatoare. Sistemul aplicat dupa 1 ianuarie a permis ca platile aferente TVA sa fie amanate pana cand bunurile ajung, in principiu, la destinatarul final, ceea ce inseamna ca in viitorul apropiat ar putea fi platite sume importante de TVA pentru bunuri care au intrat in Romania dupa 1 ianuarie si care inca nu au fost vandute spre consumatori", a declarat Patrick Leonard (foto), tax partner la KPMG.

Conform aceluiasi act normativ aprobat de Guvern, se va introduce garantarea in vama a taxei pe valoarea adaugata, pana la prezentarea dovezii ca bunurile au fost livrate intr-un alt stat membru, "pentru ca exista pericolul ca bunurile importate in regim de scutire de TVA, care urmeaza sa fie livrate intr-un stat UE, sa nu ajunga la destinatie ci sa fie plasate in economia subterana". Garantia se va pastra pana cand firma va face dovada ca marfa a parasit Romania si ca a platit TVA aferent in tara de destinatie a marfii.