Agentia Fitch nu va schimba calificativul suveran al Romaniei in urma suspendarii presedintelui, insa riscul politic tot mai mare si intarzierile in implementarea reformelor structurale si anti-coruptie ar putea duce la micsorarea ratingului, a spus, pentru Reuters, analistul Fitch Andrew Colquhoun, potrivit NewsIn.
Fitch nu vede suspendarea presedintelui ca pe o cauza de micsorare a ratingului. Raspunsul agentiei internationale Fitch vine dupa ce Moody's, alta mare agentie de rating, a declarat ca mentine calificativul Romaniei. Analistii Moody's s-au aratat "usor ingrijorati" de situatia politica.

"Nu vedem acest lucru (n.r. suspendarea presedintelui) ca un motiv de micsorare a ratingului in acest moment si vom continua sa evaluam situatia", a spus analistul sef pentru Romania si director in cadrul diviziei de ratinguri suverane Fitch, Andrew Colquhoun. Pe de alta parte, analistul a spus ca riscul politic din ce in ce mai mare si de intarzierea si lipsa de vointa in implementarea reformelor structurale si a masurilor anti-coruptie ar putea pune presiuni de micsorare a ratingului.

Suspendarea lui Basescu deschide calea spre posibile alegeri prezidentiale in urmatoarele trei luni, iar analistii considera ca acest lucru face mai grea munca de a atinge cerintele UE in domeniul reformelor structurale si a absorbtiei miliardelor de euro ce vor veni de la Uniune.

"Daca va fi o campanie, atunci ne-am putea astepta sa vedem prea mult in ceea ce priveste reformele in urmatoarele trei luni", a spus Colquhoun, care a adaugat ca Romania ar trebui sa tina cheltuielile bugetare in frau si sa imbunatateasca competitivitatea pentru a proteja economia puternica. "Cheltuielile guvernamentale suplimentare nu ar ajuta la controlarea presiunilor din economie ce indica supraincalzirea".

"Cel mai semnificativ risc este ca animozitatea politica va intarzia acele reforme stucturale si masuri anti-coruptie de care tara are nevoie pentru a-si imbunatati competitivitatea si a incepe redresarea deficitului de cont curent semnificativ, care s-a adancit", a mai spus analistul Fitch.

Agentia internationala de evaluare a rischrilor financiare Fitch a ridicat, in data de 31 august 2006, ratingul atasat imprumuturilor Romaniei in valute si in moneda locala si a urcat calificatul plafonului de tara la "A-", de la "BBB+", pe baza performantelor ridicate ale economiei. Tot atunci, ratingul atribuit imprumuturilor in valuta a urcat de la "BBB-" la "BBB", cel atasat imprumuturilor in moneda locala a fost ridicat de la "BBB" la "BBB+", ambele avand perspectiva stabila. Ratingul pe termen scurt a fost stabilit la "F3".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri