Criza politica va avea doar un impact limitat asupra economiei romanesti care se va extinde repede, iar Romania va putea intra in anticamera zonei euro in 2009, a declarat ministrul roman al economiei si finantelor, Varujan Vosganian.
Romania ar putea sa intre deja in 2009 in anticamera zonei euro, ERM-2, mecanismul ratelor de schimb, chiar daca in programul guvernamental trimis Comisiei Europene autoritatile romanesti au indicat anul 2012 ca data la care Romania va intra in ERM-2, spune Vosganian, potrivit NewsIn.

"Speram sa intram in 2009 in anticamera zonei euro, ERM-2 si intentionam sa fim acceptati in zona euro in 2013 sau 2014", a spus Vosganian, in interviul acordat Reuters, cu ocazia unei reuniuni a ministrilor de finante din Uniunea Europeana desfasurata la Berlin.

Ministrul roman al economiei si finantelor a spus ca este improbabil ca atingerea acestor obiective, ca si realizarea planurilor mai vechi privitoare la dublarea produsului intern brut (PIB) al Romaniei pana in 2015, in termeni de euro, sa fie deturnata de criza politica din Romania.

Parlamentul Romaniei l-a suspendat pe presedintele tarii Traian Basescu, acuzat de abuz de putere dupa un conflict indelungat cu premierul roman Calin Popescu Tariceanu. Basescu a refuzat vineri sa demisioneze, ceea ce a deschis calea spre organizarea unui referendum luna viitoare, iar conflictul a declansat ingrijorare in Uniunea Europeana cu privire la reformele pe care Romania a promis ca le va face inainte de a se fi alaturat Uniunii Europene la 1 ianuarie.

"Influenta clasei politice asupra economiei este mai scazuta decat altadata. Economia are propriul ei mod de functionare", a spus Vosganian, care este membru al Partidului Liberal al premierului Tariceanu.

Vosganian a spus ca daca presedintele supravietuieste referendumului, ceea ce o serie de analisti considera ca s-ar putea intampla datorita popularitatii lui Basescu, parlamentul va continua sa coabiteze cu presedintele, iar o astfel de situatie nu a impiedicat cresterea economica nici in tari cum este Franta. "Poate ca pentru presedinte va fi o lectie ca rolul lui este doar reprezentantiv si ca nu este jucator activ in administratia tarii", a spus Vosganian, citat de Reuters.

Vosganian a spus ca Romania va face eforturile necesare ca sa intruneasca toate criteriile de intrare in zona euro, privitoare la inflatie, ratele dobanzii, deficitul public si stabilitate monetara.

In conformitate cu ultimul criteriu, Romania trebuie sa stea cel putin doi ani in sistemul ERM, in cadrul caruia moneda nationala poate fluctua intr-un culoar de +/- 15% fata de rata de paritate. Vosganian a spus ca se asteapta ca leul sa se aprecieze fata de euro, in cadrul actualului regim de flotare libera, pana in 2009-2010, la fel ca monedele nationale ale multor tari noi membre ale Uniunii Europene, care au crescut sustinute de fluxurile de investitii straine si de fondurile provenite din Uniunea Europeana.

Posibilitatea Romaniei de a emite obligatiuni este limitata, deoarece deficitul bugetar al tarii, care anul acesta ar trebui sa ajunga la 2,8% din PIB, nu trebuie sa depaseasca 3% din PIB, conditie de intrare in zona euro. "Anul acesta am schitat un deficit bugetar de 2,8% din PIB, deci nu avem foarte mult spatiu pentru operatiuni de piata", a spus Vosganian si a adaugat ca Romania ar putea vinde obligatiuni denominate in monede straine in valoare de aproximativ 200 milioane euro anul acesta.

Vosganian a reafirmat ca se asteapta ca economia Romaniei sa creasca anul acesta cu 6,5%, dupa rata de crestere de 7,7% din 2006, iar inflatia anuala din decembrie ar trebui sa ajunga la 3,8%, in apropiere de valoarea minima record al perioadei postcomuniste, de 3,7% atinsa in martie. Vosganian a spus ca Romania va face tot ce poate ca sa atraga investitii straine, esentiale pentru finantarea deficitului de cont curent periculos de mare al Romaniei. Vosganian a estimat ca deficitul de cont curent al Romaniei ar putea ajunge la 12% din PIB in 2007, in crestere fata de valoarea de 10% atinsa in 2006.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri