Rata de ocupare a populatiei in varsta de munca (15-64 de ani) a fost de 57,4%, in ultimul trimestru din 2006, la un nivel apropiat celui din ultimele trei luni din anul precedent (57,3%), dar la o distanta de peste 12 puncte procentuale fata de tinta stabilita pentru 2010
Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), citate de NewsIn, rata de ocupare pe ultimile trei luni ale anului 2006 este de 57,4%, cu 12,6 puncte procentuale mai mica decat tinta stabilita pentru anul 2010 prin Strategia de la Lisabona. In ultimul trimestru al anului trecut, populatia activa a Romaniei era de 9.802.000 de persoane, din care 9.095.000 de persoane ocupate si 707.000 de someri BIM (Biroul International al Muncii). Rata de ocupare a fost in scadere cu 3,5 puncte procentuale in trimestrul patru, fata de trimestrul anterior.

Acest indicator avea, ca si in trimestrele anterioare, valori mai ridicate pentru barbati (63,9%, fata de 51% pentru femei) si pentru persoanele din mediul rural (60,3%, fata de 55,5% in mediul urban). Erau ocupati 23,2% dintre tineri (15-24 ani) si 39,1% dintre persoanele varstnice (55-64 ani). Comparativ cu trimestrul al treilea al anului 2006, cea mai semnificativa scadere a ratei de ocupare, cu 8,6 puncte procentuale, s-a inregistrat in randul persoanelor varstnice.

Nivelul cel mai ridicat al ratei de ocupare pentru persoanele in varsta de munca s-a inregistrat in randul absolventilor de facultati, si anume de 84,6%. Pe masura ce scade nivelul de educatie, scade si gradul de ocupare. Astfel, erau ocupate 62,7% dintre persoanele cu nivel mediu de educatie si numai 39% dintre cele cu nivel scazut de educatie.

Salariatii continua sa detina cea mai mare pondere in totalul populatiei ocupate si anume 66%. Lucratorii pe cont propriu si lucratorii familiali neremunerati reprezentau 32,4% din populatia ocupata in trimestrul al patrulea al anului 2006. Agricultorii si lucratorii calificati in agricultura, silvicultura si pescuit reprezentau 25,4% din totalul populatiei ocupate, urmati de mestesugarii si lucratorii calificati in meserii de tip artizanal (16,6%).

Repartitia populatiei ocupate pe activitati ale economiei nationale arata ca sectorul agricol concentra 29,6% din totalul persoanelor ocupate. In activitatile neagricole erau ocupate 6.401.000 de persoane, ponderi semnificative in randul acestora fiind detinute de cele care isi desfasurau activitatea in industria prelucratoare (29,4%) si in comert (16,9%). Comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, a scazut numarul persoanelor ocupate in activitati agricole cu 5,7% si in industrie cu 2,3% si a crescut numarul celor care isi desfasoara activitatea in constructii cu 10,4%, precum si in servicii cu 5,1%). Cea mai mare crestere, de 34,7%, s-a inregistrat in randul persoanelor ocupate in activitatile de tranzactii imobiliare, inchirieri si activitati de servicii prestate in principal intreprinderilor.

In trimestrul al patrulea al anului 2006, durata medie efectiva a saptamanii de lucru pentru activitatea principala a fost de 39,3 ore pe saptamana.

INS mai informeaza ca rata somajului BIM a fost, in ultimele trei luni ale anuluii 2006, de 7,2%, nivel mai ridicat cu 0,2 puncte procentuale fata de trimestrul anterior si cu 0,4 puncte procentuale comparativ cu trimestrul corespunzator din anul precedent. Rata somajului BIM a fost cu 2,1 puncte procentuale fata de rata inregistrata de Agentia Nationala pentru Ocuprea Fortei de Munca, din datele careia rata somajului in noiembrie 2006 a fost de 5,1%. Pe sexe, rata somajului BIM a fost de 8,3% pentru barbati si 5,9% pentru femei. De asemenea, rata somajului BIM avea nivelul cel mai ridicat (21,5%) in randul tinerilor cu varsta intre 15 si 24 de ani.

Somajul a afectat in masura mai mare absolventii invatamantului mediu si scazut, pentru care rata somajului a fost de 7,7%, respectiv 7,5%, comparativ cu 4,1%, rata inregistrata pentru somerii cu studii superioare. Totodata, rata somajului BIM de lunga durata (in somaj de un an si peste) a fost de 3,9%. Ponderea persoanelor aflate in somaj de un an si peste in total someri era de 53,6%, fata de 55,3% in trimestrul al patrulea al anului 2005.

Somajul pe termen lung s-a manifestat mai pregnant in randul persoanelor din mediul rural (55,3%, fata de 52,7% in mediul urban), diferenta pe sexe fiind foarte mica (53,6% in cazul barbatilor si 53,4% in cazul femeilor). Pentru tineri intre15 si 24 de ani, rata somajului de lunga durata a fost de 13,4%, iar incidenta somajului de lunga durata in randul tineretului de 62,4%.

Cifrele date publicitatii de INS provin din cercetarea statistica asupra fortei de munca in gospodarii (AMIGO), care se realizeaza trimestrial, in conformitate cu standardele si recomandarile Uniunii Europene.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri