Vicepresedintele Agentiei Nationale de Mediu, Vasile Bran, a declarat, luni, la Brasov, ca operatorii economici vor trebui sa declare, prin certificate anuale depuse la Registrul National al Emisiilor Gazelor cu Efect de Sera, in ce masura vor polua mediul
„Vor fi infiintate societati acreditate de catre Ministerul Economiei si Comertului, care vor verifica situatia agentilor economici poluatori. De asemenea, fiecare dintre operatori vor fi obligati sa isi declare, prin certificate anuale in ce masura este poluat mediu”, a spus vicepresedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM), Vasile Bran, in cadrul seminarului "Implementarea Registrului National al Emisiilor Gazelor cu Efect de Sera".

Potrivit lui Bran, agentii economici care depasesc valorile declarate, au posibilitatea de a-si cumpara certificate de la bursa. "Totusi, declaratiile false vor fi amendate cu 40-100 de euro pentru tona de dioxid de carbon depasita", a adaugat potrivit NewsIn, vicepresedintele ANPM.

Potrivit reprezentantilor ANPM, Registrul National al Emisiilor Gazelor cu Efect de Sera se inscrie pe linia masurilor adoptate de Romania in vederea indeplinirii atat a obligatiilor asumate prin semnarea Protocolului de la Kyoto, cat si celor ce deriva din transpunera Directivei 87 din 2003 a Uniunii Europene in legislatia nationala - Hotararea de Guvern 780/2006, privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera.

Registrul va fi intocmit de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului cu fonduri de la agentia nationala daneza care a suportat atat costurile proiectului, precum si ale softului necesar apentru intocmirea documentului in format electronic.

Potrivit managerului Registrului, Hortensia Dumitriu, seminarul organizat de ANPM a avut un rol consultativ pentru cei peste doua sute de operatori economici, care au fost informati asupra normelor europene de mediu pe care trebuie sa le respecte.

Prezenta pentru prima data in calitate de membru deplin la intalnirea Consiliului de Mediu al Uniunii Europene din luna februarie, Romania s-a angajat ca, pana in anul 2020, sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 20% fata de anul de referinta prevazut in Protocolul de la Kyoto - 1990.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri