Analistii economici si oficialii BNR spun ca intrunirea de miercuri dintre Presedintele Nicolae Vacaroiu si guvernatorul bancii centrale Mugur Isarescu este una de rutina, neexistand niciun fel de riscuri de imixtiuni ale politicului in politica monetara derulata de BNR
Invitarea guvernatorului bancii centrale Mugur Isarescu la Cotroceni raspunde unei nevoi de informare, nu se pune problema unui raport de activitate si nu se pot produce imixtiuni in politica monetara, a declarat pentru NewsIn, consilierul guvernatorului, Adrian Vasilescu.

"Guvernatorul bancii centrale a fost invitat la Cotroceni pentru o informare, nu e vorba aici de nici un raport de activitate. Iar presedintele, fie ca e in exercitiu, fie ca e interimar, se poate informa. E firesc sa se informeze. De altfel guvernatorul bancii centrale se intalneste si cu premierul", a explicat Vasilescu. "Va pot asigura ca nu se vor produce imixtiuni in politica monetara", a punctat consilierul guvernatorului Isarescu.

Potrivit consilierului guvernatorului Isarescu, banca centrala nu e ingrijorata ca ar putea exista vreo presiune dinspre Palatul Cotroceni in sensul modificarii politicii monetare, apanajul legal exclusiv al Bancii Nationale a Romaniei (BNR). "Banca centrala nu ar accepta niciun fel de imixtiune in politica monetara, care e o prerogativa exclusiva a BNR", a adaugat Vasilescu.

In ce priveste declaratiile date de presedintele interimar privind o eventuala depreciere a leului, Vasilescu spune ca acestea reprezinta "un punct de vedere". "Fac multi astfel de declaratii. Una e declaratia politica, alta e cea tehnica, a bancii centrale, care nu se amesteca in politica. Cat priveste viitorul cursului de schimb, banca centrala nu si-a facut publice niciodata previziunile. Noi discutam doar despre ce s-a intamplat, nu despre ce va fi. Oamenii politici pot face previziuni, pot emite pareri. Banca centrala nu-si face publice prognozele privind evolutia cursului de schimb sau a dobanzilor", a spus consilierul guvernatorului Isarescu. "In registru personal, va pot spune ca raportul de schimb intre leu si euro e deja pe pilot automat, in perspectiva sigura a intrarii in zona euro", a mai spus Adrian Vasilescu.

Vasilescu a explicat ca separarea puterilor in ceea ce el numeste "lumea banilor" este o realitate in toate tarile, in care de politica monetara se ocupa exclusiv bancile centrale. "Problemele legate de buget sunt prerogativa guvernului si Ministerului de Finante, iar chestiunile privind politica monetara sunt prerogativele bancii centrale. Asra se intampla peste tot in lume, noi avem o lege si lucrurile sunt clare", a mai spus Vasilescu.

Presedintele interimar Nicolae Vacaroiu a declarat ca miercuri va avea o intalnire cu toate partidele politice, "inclusv partidul Democrat", cu presedintii celor doua camere ale parlamentului, cu premierul si cu guvernatorul BNR. "Guvernatorul BNR ne va face o prezentare, sintetica, legata de evolutia economiei, inclusiv a monedei nationale, a inflatiei, tendintele si eventualele pericole de derapaje", a spus Vacaroiu.

Nicolae Vacaroiu a mai declarat pe cu putin inainte de preluarea functiei, ca intentioneaza ca saptamanal, "in fiecare luni seara la sapte sau opt", sa aiba o intalnire de lucru cu membrii executivului, pentru a stabili prioritatile tarii si pentru ca parlamentul si guvernul sa colaboreze si sa lucreze "la parametri maximi". La aceste discutii ar putea fi invitat si guvernatorul BNR, a precizat Vacaroiu.

Baltazar: Isarescu a mai fost la Cotroceni si n-ar accepta nicio influenta

Invitarea guvernatorului bancii centrale la consultari de catre presedintele interimar Nicolae Vacaroiu reprezinta o formalizare a unor cutume si ar fi gresit sa se interpreteze ca e o tentativa de planificare a cursului de schimb, a declarat pentru NewsIn, consultantul financiar Bogdan Baltazar. Totusi, avertizeaza Baltazar chestiunea independentei bancii centrale si influenta sa asupra cursului de schimb este un subiect delicat si ar trebui ca presedintele, interimar sau in exercitiu, sa comenteze evolutia cursului de schimb cu maxima prudenta.

"Daca se intelege cumva prin aceste consultari o planificare a cursului de schimb, la care Vacaroiu, de altfel, se pricepe, e total gresit. Isarescu nu tinteste cursul, ci inflatia si oricum nu ar accepta vreo influenta. Banca centrala tinteste inflatia, nu cursul de schimb, pe care il are in vedere. Pentru asta n-are nevoie de sarcini, are o lege foarte clara", a adaugat Baltazar.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) este de altfel protejat de imixtiuni in politica institutiei pe care o conduce de legislatia in vigoare, a mentionat Baltazar. "Sunt sigur ca si presedintele Basescu avea astfel de discutii cu guvernatorul BNR, chiar daca ele nu erau anuntate. Evolutiile de pe piata de capital, ale cursului de schimb sau de pe piata onetara intereseaza si trebuie sa intereseze presedintele", a spus Baltazar.

Citu: Prezenta guvernatorului la Cotroceni e o supriza

Prezenta guvernatorului bancii centrale, Mugur Isarescu, la Cotroceni este o surpriza, dar va fi oportunitate pentru piata financiara de a obtine informatii despre politica monetara, considera economistul sef al ING BankRomania, Florin Citu.

"Este o surpriza. De obicei guvernatorul bancii centrale explica politica monetara doar in fata parlamentului. Dar va fi o oportunitate pentru piata de a afla ce gandeste Banca Nationala a Romaniei (BNR), mai ales ca in data de 2 mai banca centrala va lua decizii de politica monetara", a spus Citu.

Economistul sef al ING Bank Romania a mai adaugat ca, de obicei, BNR nu da detalii despre politica monetara si nu face aprecieri cu o saptamana inainte de sedinta boardului sau, deoarece se teme ca piata va interpreta orice comentariu si exista riscul de a reactiona.

BNR si-a asigurat, prin lege, independenta de orice influenta externa sau de presiuni politice. Astfel, in statutul sau care este legea de functionare a bancii centrale, se prevede ca "in indeplinirea atributiilor, BNR si membrii organelor sale de conducere nu vor solicita sau primi instructiuni de la autoritatile publice sau de la orice alta institutie sau autoritate". Potrivit legi, guvernatorul bancii centrale poate fi invitat sa prezinte un raport de activitate doar de catre parlament, care de altfel numeste membrii consiliului de administratie al BNR.

Euro s-a apreciat usor spre 3,34 lei

Euro s-a apreciat pana la 3,3393 lei/euro, de la 3,3328 lei/euro cat era la sfarsitul saptamanii trecute, ca urmare a ordinelor de cumparare de valuta venite de la clientii bancilor, sustin dealerii.

La deschiderea sedintei, euro era cotat la 3,3380-3,3410 lei, fata de 3,3350 lei vineri seara, insa dupa putin timp cursul monedei europene a coborat usor si s-a mentinut la 3,3370-3,3390 lei.

Cursul afisat vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata o apreciere a monedei nationale cu 46 lei vechi fata de dolar (0,19%) de la 2,4536 lei/euro, cat era joi, la 2,4490 lei/euro. Pe pietele financiare internationale, dolarul a oscilat, in prima parte a zilei, intre 1,3553 si 1,3609 dolari/euro, iar la ora 13:50, ora Romaniei, cotatia era de 1,3609 dolari/euro.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de ieri un nivel al dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 3,06% pe an, fata de 1,06% pe an cat era la sfarsitul saptamanii trecute, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobanda a crescut la 5,06% pe an de la 3,00% pe an, cat era vineri. Dealerii se asteapta ca dobanzile sa revina la 7-8% pe an de marti, cand va incepe o noua perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri