Invitarea guvernatorului bancii centrale Mugur Isarescu la Cotroceni raspunde unei nevoi de informare, nu se pune problema unui raport de activitate si nu se pot produce imixtiuni in politica monetara, a declarat pentru NewsIn, consilierul guvernatorului, Adrian Vasilescu.

"Guvernatorul bancii centrale a fost invitat la Cotroceni pentru o informare, nu e vorba aici de nici un raport de activitate. Iar presedintele, fie ca e in exercitiu, fie ca e interimar, se poate informa. E firesc sa se informeze. De altfel guvernatorul bancii centrale se intalneste si cu premierul", a explicat Vasilescu. "Va pot asigura ca nu se vor produce imixtiuni in politica monetara", a punctat consilierul guvernatorului Isarescu.

Potrivit consilierului guvernatorului Isarescu, banca centrala nu e ingrijorata ca ar putea exista vreo presiune dinspre Palatul Cotroceni in sensul modificarii politicii monetare, apanajul legal exclusiv al Bancii Nationale a Romaniei (BNR). "Banca centrala nu ar accepta niciun fel de imixtiune in politica monetara, care e o prerogativa exclusiva a BNR", a adaugat Vasilescu.

In ce priveste declaratiile date de presedintele interimar privind o eventuala depreciere a leului, Vasilescu spune ca acestea reprezinta "un punct de vedere". "Fac multi astfel de declaratii. Una e declaratia politica, alta e cea tehnica, a bancii centrale, care nu se amesteca in politica. Cat priveste viitorul cursului de schimb, banca centrala nu si-a facut publice niciodata previziunile. Noi discutam doar despre ce s-a intamplat, nu despre ce va fi. Oamenii politici pot face previziuni, pot emite pareri. Banca centrala nu-si face publice prognozele privind evolutia cursului de schimb sau a dobanzilor", a spus consilierul guvernatorului Isarescu. "In registru personal, va pot spune ca raportul de schimb intre leu si euro e deja pe pilot automat, in perspectiva sigura a intrarii in zona euro", a mai spus Adrian Vasilescu.

Vasilescu a explicat ca separarea puterilor in ceea ce el numeste "lumea banilor" este o realitate in toate tarile, in care de politica monetara se ocupa exclusiv bancile centrale. "Problemele legate de buget sunt prerogativa guvernului si Ministerului de Finante, iar chestiunile privind politica monetara sunt prerogativele bancii centrale. Asra se intampla peste tot in lume, noi avem o lege si lucrurile sunt clare", a mai spus Vasilescu.

Presedintele interimar Nicolae Vacaroiu a declarat ca miercuri va avea o intalnire cu toate partidele politice, "inclusv partidul Democrat", cu presedintii celor doua camere ale parlamentului, cu premierul si cu guvernatorul BNR. "Guvernatorul BNR ne va face o prezentare, sintetica, legata de evolutia economiei, inclusiv a monedei nationale, a inflatiei, tendintele si eventualele pericole de derapaje", a spus Vacaroiu.

Nicolae Vacaroiu a mai declarat pe cu putin inainte de preluarea functiei, ca intentioneaza ca saptamanal, "in fiecare luni seara la sapte sau opt", sa aiba o intalnire de lucru cu membrii executivului, pentru a stabili prioritatile tarii si pentru ca parlamentul si guvernul sa colaboreze si sa lucreze "la parametri maximi". La aceste discutii ar putea fi invitat si guvernatorul BNR, a precizat Vacaroiu.

Baltazar: Isarescu a mai fost la Cotroceni si n-ar accepta nicio influenta