Presedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, ii solicita premierului Tariceanu, printr-o scrisoare deschisa, o dezbatere publica pe tema reducerii contributiilor sociale si isi exprima opozitia fata de o eventuala majorare a TVA cauzata de pierderile bugetare provenite din scaderea CAS.

Reprezentantul sindicatului solicita dezbateri si analize serioase pe tema reducerii contributiilor sociale cu 6%, dupa cum a anuntat premierul in urma cu o luna. In caz contrar, anuntul lui Tariceanu de reducere substantiala a contributiilor ar avea "un aer populist".

Pe de alta parte, liderul sindical il avertizeaza pe premier ca masura de compensare a pierderilor la bugetare cauzate de reducerea contributiilor sociale cu 6% prin majorarea TVA este inacceptabila, iar "conform hotararilor interne precedente ale confederatiei astfel de masuri vor conduce automat la miscari sindicale de strada".

In concluzie, CNS Cartel Alfa isi exprima "opozitia ferma fata de majorarea TVA si ii solicita premierului ca o eventuala masura de reducere a contributiilor sociale sa fie dezbatuta mai intai cu partenerii sociali".

Surse din Ministerul Finantelor au infirmat existenta unei intentii de majorare a TVA clamate de catre CNS Cartel Alfa. Aceleasi surse au precizat potrivit NewsIn ca nu exista, in acest moment, discutii pe acest subiect in cadrul executivului.

Premierul Tariceanu a afirmat in urma cu o luna ca, in 2008, contributiile sociale pentru angajati vor fi reduse cu 6%, de la 17% din veniturile brute cat reprezinta in prezent, in scopul de a incuraja munca, economiile populatiei si investitiile.

In prezent, contributiile sociale pentru angajati reprezinta cumulat 17% din veniturile brute. Astfel, contributiile sociale (pentru pensii) sunt de 9,5%, cele pentru somaj reprezinta 1%, iar cele pentru sanatate 6,5%.

Finantele estimeaza ca, anul viitor, contributiilor sociale vor fi reduse cu 4% la pensii si de 2% la sanatate, iar veniturile bugetare vor scadea, din aceasta cauza, cu 5,2 miliarde lei. Efortul financiar al statului va fi chiar mai mare, in 2008, si din cauza introducerii pilonului II de pensii care va costa bugetul alte 674 milioane lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri