Petrolul va ajunge „fără îndoială” la prețul de 120 de dolari pe baril, iar economia globală va fi „radical afectată” dacă Rusia invadează Ucraina, potrivit lui David Roche, strateg financiar, citat de CNBC.

Moscova a negat acuzațiile că ar plănui să invadeze țara vecină Ucraina, însă și-a masat circa 130.000 de soldați și tancuri, rachete și chiar rezerve de sânge la frontiera cu pricina.

Kremlinul pretinde ca Ucrainei să nu i se permită vreodată să devină membră a Alianței Nord-Atlantice (NATO) și vrea, de asemenea, ca organizația să își retragă prezența din Europa de Est.

Roche a spus despre incertitudinea privind următorii pași ai Kremlinului că sunt „fantoma din cameră” și că au potențialul de a zdruncina masiv piețele internaționale.

„Cred că dacă o să existe o invazie a Ucrainei și dacă vor fi sancțiuni care vor opri accesul rusesc la mecanismele de schimburi externe sau care i-ar împiedica pe ruși să își exporte resursele – adică țițeiul, gazul sau cărbunele – atunci cred că la acel moment vem vedea cel mai probabil prețul petrolului sărind la 120 de dolari [pe baril n.r.]”, a declarat Roche pentru CNBC.

Contractele pentru petrolul brut BRENT se tranzacționează în acest moment cu 90,5 dolari pentru baril, însă prețurile la petrol au avut creșteri constante de la începutul acestui an, când barilul se vindea cu mai puțin de 80 de dolari, mai scrie CNBC.

Cu toate aceste creșteri, prețul actual al petrolului pe piețele internaționale nu depășește 92-93 de dolari pe baril, așa cum o arată platforme precum OilPrice.com. Așa că dacă prognoza lui Roche este exactă, prețul petrolului ar urma să crească cu aproape 30%.

Cum prețurile locale la carburanți sunt în general sensibile la mișcările prețurilor petrolului de pe piețele internaționale, o mișcare în sus de 30% s-ar putea traduce în scumpiri la pompă care să urmeze aceeași proporție.

O scumpire de „numai” 10% a carburantului în București ar însemna ca benzina standard, pe care o găsim la 6,8-7,11 lei litrul în Monitorul Prețurilor, ar duce acest preț actual la 7,48-7,79 lei. O scumpire de 20% ar duce litrul de benzină standard cu aproximativ 1,4 lei mai sus decât la nivelul actual, la 8,2-8,5 lei la București.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri