Directorul Coface spune ca nu mai este atat de sigur privind evolutia tarii noastre, urmatorul raport al institutiei de rating urmand sa traga un semnal de alarma legat de situatia actuala
Desi nu a atras o inrautatire imediata a ratingului de tara pentru Romania, si e putin probabil sa o faca in viitorul apropiat, suspendarea Presedintelui a adus ingrijorari in mediul economic si in randul investitorilor straini. “Eu am o neliniste pe care nu o aveam inainte de suspendarea Presedintelui. Eram convins ca Romania va merge spre bine, spre foarte bine, in urmatorii trei – cinci ani, indiferent de micile scandaluri politice, de biletele si alte lucruri de acest gen. Dar de acum inainte sunt foarte circumspect, am o ingrijorare ca s-ar putea ca lucrurile sa nu mai stea atat de frumos cum pareau ca stau cu catva timp in urma”, ne-a declarat directorul general al Coface Romania, Cristian Ionescu.

Oficialul Coface spune ca nu conteaza ce partid se afla la guvernare atat timp cat este liniste si cat se poate proiecta un viitor lipsit de neclaritati. “Grijile se nasc atunci cand nu ai o viziune clara asupra a ce se poate intampla pana la sfarsitul acestui an, nu mai spun pe o perioada de trei - cinci ani. Principala neliniste este aceea ca nu se vede un viitor in ceea ce priveste politicul in Romania. La modul cum stau astazi lucruri nu vad rezolvarea pe termen mediu. Asta ingrijoreaza mediul de afaceri si oamenii de afaceri in general”.

Cristian Ionescu spune ca tensiunile politice nu au afectat direct mediul de afaceri, dar ca prelungirea acestora pe termen mediu va avea cu siguranta un efect negativ in economie. Explicatia este data de faptul ca niciun partid nu poate obtine 100% singur majoritate in Parlament si ca tensiunile vor aparea mai mult ca sigur, prelungirea crizei politice urmand sa duca la stagnare. Iar stagnarea reprezinta de fapt o pierdere avand in vedere ca Romania traverseaza de cativa ani o perioada de cresteri semnificative.

“Scaderea volumului de investitii straine cu 15% si majorarea deficitului de cont crrent, coroborate cu criza politica reprezinta semne puternice. Criza politica singura poate sa nu aiba un efect spre o declasare a stabilitatii. Toate trei impreuna cu altele, prin efectul de cauzalitate, pot duce la situatia in care sa ne trezim ca o luam in jos. Aceasta este temerea mea”, explica directorul general al Coface Romania.

Influenta directa a mediului politic in economie este evidenta daca ne gandim ca Romania trebuie sa absoarba o proportie semnificativa de fonduri europene pentru a balansa deficitul de cont curent care s-a triplat la inceput de an. Investitiile straine au scazut in acelasi timp, perioada marilor privatizari fiind incheiata. “Deficitul de cont curent mare este o problema de doi trei ani de zile. Dar riscul era controlabil pentru ca investitiile straine directe ale marilor privatizari din acea vreme acopereau acest risc. Dar astazi, daca criza va conduce la un blocaj al absortiei acestor fonduri s-ar putea ca deficitul de cont curent sa nu mai fie atat de usor de acoperit”, a mai declarat pentru Wall-Street directorul Coface.

“What did you did with your President?”

Oficialul Coface spune ca este putin probabil ca agentia de rating sa inrautateasca la urmatorul raport, in iunie, calificativul acordat Romaniei. Aceeasi atitudine a fost adoptata si de agentiile de rating Standard&Poor's (S&P), Moody's si Fitch, care nu au coborat ratingul de tara al Romaniei, desi S&P a inrautatit perspectiva. “Sunt convins insa ca vom avea un putenic semnal de alarma asupra situatiei din Romania. Nu cred ca la jumatatea anului vom vedea un downgrade (n. red. declasare), dar in mod sigur sunt semnale de alerta. Stabilitatea mediului politic este unul dintre cele sapte elemente luate in calcul de catre noi. Daca acest element in zgaltairea sa va incepe sa le antreneze si pe celelelalte atunci avem o problema. Daca ramane de sine statator nua re darul de a crea un dezechilibru a ceea ce priveste ratingul” explica Cristian Ionescu.

Oficialul Coface spune ca suspendarea Presedintelui a provocat ingriijorare in randul oamenilor de afaceri straini. Spre exemplu, imediat dupa suspendare, Critian Ionescu a primit un telefon de la un partener de afaceri dintr-o banca multinationala din top 5 mondial, cu care Coface deruleaza afaceri. Si desi telefonul a fost unul in interes de afaceri, prima fraza rostita de partenerul strain a fost “Ce ati facut cu Presedintele vostru?”. “Lumea este ingrijorata. Imaginea noastra in exterior are foarte multe de suferit. Din pacate, imaginea Romaniei ca tara in care se face business este in continuare un preponderent negativa. Din afara Romaniei astfel se vad lucrurile”, conchide Cristian Ionescu.

Coface si-a adus in Romania cel mai important business: asigurarea de credit
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri