Banca Mondială a anunţat că pregăteşte un ajutor de urgenţă de trei miliarde de dolari pentru Ucraina, din care cel puţin 350 de milioane de dolari ar putea fi deblocate în această săptămână.

"Pregătim un pachet de sprijin de trei miliarde de dolari în următoarele luni, începând cu (...) o deblocare rapidă de cel puţin 350 de milioane de dolari care va fi supusă aprobării Consiliului de Administraţie săptămâna aceasta", a indicat instituţia într-un comunicat dat publicităţii în comun cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), potrivit Agerpres.ro.

Această plată va fi urmată de 200 de milioane de dolari "pentru sănătate şi educaţie", a adăugat Banca Mondială (BM).

Ucraina se confruntă cu o invazie rusă de la 24 februarie.

"Suntem profund şocaţi şi întristaţi de bilanţul uman şi economic devastator al războiului din Ucraina", au subliniat BM şi FMI care intenţionează să crească "urgent" ajutorul lor pentru Kiev.

Vezi și: O analiză militară REALISTĂ a războiului: Rusia s-a împiedicat serios, dar adevărata mașinărie de... (wall-street.ro)

"Oamenii sunt ucişi, răniţi şi forţaţi să fugă, iar infrastructurile fizice ale ţării suferă pagube masive. Suntem alături de poporul ucrainean încercat de aceste evenimente oribile", au adăugat instituţiile de la Washington.

Banca Mondială a precizat că pachetul său de ajutor va include "mobilizarea de finanţare de la mai mulţi parteneri la dezvoltare".

La rândul său, FMI a subliniat că va folosi "instrumentul său de finanţare rapidă" pe care consiliul de administraţie l-ar putea examina "chiar săptămâna viitoare".

Ajutor suplimentar pentru Ucraina

Fondul a reamintit, de asemenea, că 2,2 miliarde de dolari vor fi deja disponibili "până la sfârşitul lunii iunie" în cadrul unui alt instrument numit "Stand-By arrangement".

Acest acord este utilizat pentru a răspunde "rapid nevoilor de finanţare externă ale ţărilor şi pentru a sprijini politicile care vizează ieşirea din situaţii de criză".

Banca Mondială şi FMI se tem, totodată, de probleme economice în alte ţări.

"Preţurile mărfurilor sunt împinse în sus şi riscă să alimenteze mai mult inflaţia care îi loveşte cel mai puternic pe cei săraci", au avertizat instituţiile.

"Perturbările de pe pieţele financiare vor continua să se agraveze în cazul în care conflictul persistă", potrivit acestora.

Sancţiunile anunţate în ultimele zile vor avea şi un impact economic semnificativ, au ţinut să adauge Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri