Războiul din Ucraina a dus deja la majorarea preţurilor la energie şi la cereale, şi a trimis peste un milion de refugiaţi în ţările vecine, în timp ce a declanşat sancţiuni fără precedent asupra Rusiei, se arată într-un comunicat al Fondului Monetar Internaţional (FMI).

"Deşi situaţia rămâne extrem de fluidă şi perspectivele sunt de incerte, consecinţele economice sunt deja extrem de serioase", conform comunicatului dat publicităţii, după reuniunea Board-ului Fondului Monetar Internaţional condusă de directorul general Kristalina Georgieva, potrivit Agerpres.ro.

"Războiul şi sancţiunile asociate vor avea de asemenea un impact sever asupra economiei mondiale", avertizează FMI, apreciind că actuala criză creează un şoc negativ pentru inflaţie şi pentru activitatea economică, într-un moment în care presiunea preţurilor era deja ridicată. Pe întreg globul va fi resimţit şocul preţurilor, iar autorităţile trebuie să ofere sprijin fiscal pentru gospodăriile sărace pentru care alimentele şi combustibilul reprezintă o proporţie mai ridicată din cheltuieli. Pagubele economice vor creşte dacă războiul se extinde, consideră FMI.

Sancţiunile dure impuse Rusiei de SUA, ţările europene şi alte state vor avea de asemenea "un impact substanţial asupra economiei globale şi pieţelor financiare, cu efecte negative majore către alte ţări", avertizează FMI.

Pe lângă pierderile de vieţi omeneşti, Ucraina se confruntă cu pagube economice substanţiale, porturile maritime şi aeroporturile fiind închise şi avariate, multe şosele şi poduri fiind avariate sau distruse. "Deşi este foarte dificil să evaluăm precis necesităţile de finanţare în acest stadiu, este deja clar că Ucraina se va confrunta cu costuri semnificative pentru redresare şi reconstrucţie", apreciază FMI.

FMI a informat că săptămâna viitoare se aşteaptă să aducă spre aprobare Board-ului solicitarea Ucrainei pentru un împrumut de urgenţă de 1,4 miliarde de dolari, şi discută despre opţiuni de finanţare cu autorităţile din Republica Moldova.

Republica Moldova şi alte ţări care au legături economic strânse cu Ucraina şi Rusia sunt "în mod special" expuse riscului unor probleme de aprovizionare şi întreruperi ale aprovizionării. Echipa FMI discută în mod activ opţiunile de finanţare cu Republica Moldova, care a cerut majorarea şi modificarea actualului program de împrumut cu FMI, în valoare de 558 milioane de dolari, pentru a face faţă costurilor actualei crize, se arată în comunicatul Fondului Monetar Internaţional.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri