Sistemul energetic romanesc nu a inregistrat nicio deficienta de la 1 ianuarie pana in prezent si orice informatie oficiala contrara submineaza credibilitatea sistemului energetic si ne compromomite in fata Comisiei Europene, a declarat ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.
Potrivit acestuia, in rezolutia data publicitatii de Parchetul General privind inceperea urmari penale in cazul mai multor reprezentanti ai sistemului energetic se arata ca "faptele acestora au dus la instituirea unor stari de pericol potential care au generat daune si au pus in pericol grav situatia sistemului energetic, care se mentine si in prezent la un nivel ridicat".

"In acest an, cand se va finaliza privatizarea distributiei de energie, cand se vor realiza investitii mari la reactoarele 3 si 4, cand se dechide complet piata de energie si urmarim sa atragem investitii consistente in productia de energie din surse regenerabile, aceste afirmatii eronate, facute in mod oficial, ne compromit in fata Comisiei Europene", a spus ministrul, aratand ca situatia sistemului energetic romanesc influenteaza si sistemele similare din celelalte state europene, informeaza NewsIn.

Ministrul a mai spus ca imaginea pietei romanesti de energie ar putea fi afectata de aceste afirmatii nefondate. "Termeni precum dezastru, jaf si pericol, sunt folositi in legatura cu sistemul energetic din criza de imagine, insa pot afecta credibilitatea sistemului energetic", a declarat Vosganian.

Ministrul a precizat ca a cerut informatii privind siguranta sistemului energetic romanesc reprezentantilor Autoritatii de Reglementare in domeniul Energiei, Autoritatii de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale, Agentiei pentru Conservarea Energiei, Agentiei Nucleare, Operatorului Comercial, Unitatii Operative a Dispecerului Energetic National si chiar SIE si SRI. De asemenea, la aceste consultari au participat si reprezentantii producatorilor de energie.

"Raspunsul pe care l-am primit de la toate aceste structuri a fost ca, de la 1 ianuarie pana in prezent, nu s-a inregistrat nicio deficienta in sistemul energetic, acesta functionand la parametri normali", a subliniat ministrul.

Astfel, Vosganian recomanda autoritatilor sau persoanelor care fac afirmatii despre siguranta sistemului energetic sa foloseasa numai informatiile puse la dispozitie de reglementatori. "Orice informatie care nu se bazeaza pe comunicatele reglementatorilor este doar o opinie", a aratat Vosganian.

Ministrul a subliniat ca nu urmareste ca, prin aceste recomandari, sa interfereze in deciziile justitiei. "Mi se pare ciudat ca nici presedintele tarii, nici reprezentantii Ministerului Public, nu au cerut informatii referitoare la siguranta sistemului, inainte sa publice astfel de concluzii. Toate autoritatile din domeniu cu care am stat de vorba mi-au spus ca nu le-a cerut nimeni informatii privind potentiale pericole la care ar fi expus sistemul", a spus Vosganian.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri