In primele trei luni ale anului, incasarile bugetare au fost sub nivelul estimat de catre Finante, prin legea bugetului, in timp ce cheltuielile s-au incadrat in nivelul programat, situatia care a determinat o inflamare a deficitului pana la circa 1,5% din PIB, au precizat sursele citate, potrivit NewsIn.

Deficitul bugetar va avea o evolutie in scadere in urmatoarele luni, pe fondul unei reveniri a ritmului de colectare a veniturilor.

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian a afirmat ca deficitul bugetar, in 2007, trebuie sa nu depaseasca 3% din PIB, respectiv plafonul maxim impus prin criteriile de la Maastricht agreate de statele membre.

Citeste si:

Vosganian a mai declarat ca guvernul nu are in vedere o modificare a deficitului bugetar, dar nu a exclus o crestere a nivelului cheltuielilor in cazul in care se va inregistra o crestere economica peste asteptarile guvernului cu 1%.

La sfarsitul lunii februarie, Finantele au raportat un excedent bugetar de 458 milioane lei, reprezentand 0,12% din PIB. Conform legii bugetului, in 2007, deficitul bugetar este programat la 2,8% din PIB, insa atat Comisia Europeana, cat si Fondul Monetar International au apreciat ca deficitul va depasi 3% din PIB, in acest an. Evaluarile FMI au aratat ca nivelul cheltuielilor bugetare a fost subevaluat, in timp ce nivelul veniturilor a fost supraevaluat. FMI a atentionat chiar ca deficitul ar putea ajunge la 3,8% din PIB, in 2007.