Deficitul bugetar s-a situat la circa 1,5% din Produsul Intern Brut, la sfarsitul primului trimestru al anului 2007, in conditiile in care guvernul a estimat un deficit bugetar anual de 2,8% din PIB, au declarat surse din Ministerul Finantelor.
In primele trei luni ale anului, incasarile bugetare au fost sub nivelul estimat de catre Finante, prin legea bugetului, in timp ce cheltuielile s-au incadrat in nivelul programat, situatia care a determinat o inflamare a deficitului pana la circa 1,5% din PIB, au precizat sursele citate, potrivit NewsIn.

Deficitul bugetar va avea o evolutie in scadere in urmatoarele luni, pe fondul unei reveniri a ritmului de colectare a veniturilor.

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian a afirmat ca deficitul bugetar, in 2007, trebuie sa nu depaseasca 3% din PIB, respectiv plafonul maxim impus prin criteriile de la Maastricht agreate de statele membre.

Vosganian a mai declarat ca guvernul nu are in vedere o modificare a deficitului bugetar, dar nu a exclus o crestere a nivelului cheltuielilor in cazul in care se va inregistra o crestere economica peste asteptarile guvernului cu 1%.

La sfarsitul lunii februarie, Finantele au raportat un excedent bugetar de 458 milioane lei, reprezentand 0,12% din PIB. Conform legii bugetului, in 2007, deficitul bugetar este programat la 2,8% din PIB, insa atat Comisia Europeana, cat si Fondul Monetar International au apreciat ca deficitul va depasi 3% din PIB, in acest an. Evaluarile FMI au aratat ca nivelul cheltuielilor bugetare a fost subevaluat, in timp ce nivelul veniturilor a fost supraevaluat. FMI a atentionat chiar ca deficitul ar putea ajunge la 3,8% din PIB, in 2007.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri