Agenţia de evaluare financiară Fitch a anunţat că dacă Moscova va plăti în ruble dobânzile la două obligaţiuni denominate în dolari scadente miercuri, aceasta va constitui intrarea Rusiei în incapacitate de plată pentru împrumuturile suverane, după expirarea perioadei de graţie, scrie Agerpres care citează Reuters.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la sancţiuni severe, care au afectat capacitatea Moscovei de a accesa şi aloca numerar. Rusia are o datorie de 117 milioane de dolari.

"Plata în moneda locală a Rusiei a obligaţiunilor în dolari scadente în 16 martie va constitui, dacă va avea loc, o intrare în incapacitate de plată, după expirarea perioadei de graţie de 30 de zile", se arată într-un comunicat al Fitch.

Miercuri, Rusia ar trebui să plătească investitorilor dobânzi de 117 milioane de dolari la două obligaţiuni denominate în dolari.

În eventualitatea plăţii în ruble, a explicat Fitch, ratingurile celor două obligaţiuni vor fi revizuite în scădere la "D" după expirarea perioadei de graţie, în timp ce ratingul pe termen lung al Rusiei va fi stabilit la "Restricted Default" (RD - intrare restricţionată în incapacitate de plată).

Citește și: Sunt sancțiunile împotriva Rusiei prea târziu implementate? Răspunsul unui cercetător

De asemenea, Fitch a anunţat că aplică o perioadă de graţie de 30 de zile la plata bondurilor locale (OFZ).

Similar celorlalte mari agenţii de rating, S&P Global Ratings şi Moody's, Fitch a plasat la începutul lunii martie ratingul Rusiei în zona "junk" (nerecomandat pentru investiţii), unde sunt ţările care sunt considerate în pericol de a nu-şi putea rambursa datoriile. Ulterior, Fitch a coborât şi mai mult ratingul suveran al Rusiei, de la "B" până la "C".

Pe scara de evaluare utilizată de Fitch, un rating de tip "C" este cu doar o treaptă peste "default" (incapacitate de plată).

"Ratingul 'C' reflectă opinia Fitch că un default suveran este iminent", a informat agenţia de evaluare într-un comunicat de presă.

Vezi și: LIVE UPDATE | Război în Ucraina. Cele mai importante evenimente din ziua 21

Fitch a adăugat că noua retrogradare a venit ca urmare a evoluţiilor din ultimele zile care "au subminat şi mai mult disponibilitatea Rusiei de a asigura serviciul datoriei guvernamentale".

Dacă Rusia ar intra în incapacitate de plată, aceasta ar fi o premieră după criza din 1998.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri