Deficitul bugetar a fost de 0,9-1% din Produsul Intern Brut (PIB), la sfarsitul lunii aprilie, in scadere comparativ cu rezultatul din primul trimestru, cand deficitul a depasit 1,5% din PIB, a declarat pentru NewsIn, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.

"Situatia la 25 aprilie arata ca deficitul bugetar reprezenta o treime din tinta programata pentru intregul an, fiind de 0,9-1% din PIB", a afirmat Vosganian. Deficitul a avut o evolutie in scadere fata de rezultatele inregistrate dupa primele trei luni din acest an care au indicat un deficit de 60% din tinta anuala. In 2007, deficitul bugetar programat de guvern este de 2,8% din PIB.

In opinia ministrului, diminuarea deficitului la sfarsitul lunii aprilie fata de primul trimestru reprezinta o "intrare in normalitate" datorata, in principal, ritmului sporit de colectare a veniturilor.

De asemenea, Vosganian a apreciat ca adancirea deficitului la finalul lui martie a fost cauzata pe de o parte de modificarile legislative in domeniul TVA, care au amanat plata in vama a acestei taxe cu trei luni, precum si faptului ca autoritatile si-au imbunatasit capacitatea de absorbtie a fondurilor.

Citeste si:

Ministrul economiei si finantelor a afirmat ca deficitul bugetar, in 2007, trebuie mentinut sub 3% din PIB, plafonul maxim impus prin criteriile economice de la Maastricht agreate de statele membre UE.

La sfarsitul lunii februarie, Finantele au raportat un excedent bugetar de 0,12% din PIB.

Guvernul a anuntat ca deficitul bugetar pe 2007 va fi de 2,8% din PIB, insa atat Comisia Europeana, cat si Fondul Monetar International au apreciat ca deficitul va depasi 3% din PIB, in acest an. Evaluarile FMI au aratat ca nivelul cheltuielilor bugetare a fost subevaluat, in timp ce nivelul veniturilor a fost supraevaluat. FMI a atentionat chiar ca deficitul ar putea ajunge la 3,8% din PIB, in 2007.