Daniela Dărăban, director executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), a vorbit într-un interviu Wall Street 360 despre noua ordonanță care stabilește prețuri maxime ale energiei electrice și gazelor pentru perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, dar și despre ajustările care ar mai putea fi făcute.

Directorul executiv al Federației ACUE, Daniela Dărăban, a detaliat, pentru wall-street.ro măsurile luate de autorități în contextul creșterii prețurilor energiei. ”Din a doua jumătate a anului 2021 am văzut o creștere abruptă a prețurilor la energie pe piața en-gros. Prin creștere abruptă mă refer la prețul gazelor care a crescut în 6 luni și cu 400%. Această creștere, indiferent de cât de pregătit ești, e foarte greu de absorbit de piață, motiv pentru care intervențiile statelor sunt absolut justificate. Chiar și Comisia Europeană a făcut câteva recomandări privind modalitățile de intervenție în scopul de a atenua impactul creșterii prețului la consumatorul final, casnic sau non-casnic.”

În acest context, Guvernul României a decis să implementeze o serie de măsuri - plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie, măsuri care vor fi înlocuite de la 1 aprilie de prețurile maxime la energie electrică și gaze pentru consumatori casnici și non-casnici.

Citește și: Care vor fi prețurile maxime la curent și gaze de la 1 aprilie 2022 și până la 31 martie 2023

Legat de Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern pe 18 martie, directorul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie spune că o continuare a pachetului de măsuri, mai ales într-o formă mai sofisticată, este justificată, în condițiile în care prețul energiei pe piața en-gros nu și-a revenit la fel de rapid pe cât de abruptă a fost creșterea. În acest context este absolut de înțeles că Guvernul României și-a dorit să acționeze în sensul diminuării riscurilor generate de un context atât de impredictibil, în care nu există control asupra unui număr mare de elemente. Atât din punct de vedere al oportunității continuării intervențiilor prin măsuri guvernamentale, cât și al sprijinului financiar oferit clienților finali casnici și non-casnici, Federația ACUE susține necesitatea acestora.

Ar fi însă mai bine, mai ales dat fiind costul acestor intervenții, ca ele să fie mai precis țintite, spune Daniela Dărăban. ”Din punctul de vedere al modului cum îți definești beneficiarii, noi, Federația ACUE, rămânem la ideea că ar fi mult mai bine dacă am reuși să bazăm acest sprijin financiar - fie prin plafoane, fie prin compensări - pe o identificare a clienților în baza unor criterii care, în principal, să meargă pe venit. Trebuie să îi ajutăm pe cei care au nevoie; la fel și cu clientul non-casnic. Un impact al prețului cu energia în costul final de producție - de pildă în producția de alimente - e mult mai mare decât în alte activități economice, care nu se bazează pe un consum de energie mare în costul final de producție. Deci și aici noi am spune că ar trebui identificate acele sectoare industriale, comerciale, care, într-adevăr, ar putea să ducă la o creștere foarte mare a produsului final, nesustenabilă pentru piață. Din nefericire, poate și din lipsa unei capacități administrative pentru ca într-un timp foarte scurt - deși au trecut 5 luni de zile - să fie puse la punct niște criterii, vedem în continuare o alocare a acestor beneficii cam pentru toată lumea.”

”E departe de noi gândul de a interveni în modul în care statul dorește să sprijine consumatorul; totuși, ca parteneri responsabili de dialog ne gândim că astfel de scheme sunt greu de suportat de la buget. Efortul bugetar e mare și atunci e mult mai bine să încerci să îți folosești resursa financiară mai util - de pildă, să selectezi consumatorul casnic care are într-adevăr nevoie de ajutor și să îi dai o sumă mai mare. Sunt criterii care se practică în statele europene care fac politici sociale un pic mai țintite și credem că România ar trebui să ia acest model. Chiar dacă implică un pic de deranj administrativ, avem și tehnologia, și resursa umană în instituțiile publice să putem face astfel de trieri, bazate pe criterii un pic mai precise, care să te ducă spre o identificare a celui care are nevoie de ajutor, atât în zona consumatorului casnic, cât și a celui non-casnic”, a conchis directorul executiv al Federației ACUE.

Federaţia Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie a fost constituită în scopul reprezentării, susţinerii şi apărării interesele membrilor săi în relaţiile cu autorităţile publice, cu sindicatele şi cu alte persoane juridice şi fizice. ACUE are 22 de membri, printre care se numără grupuri importante din domeniul energiei electrice și gazelor naturale, respectiv CEZ România, E.ON România, Societatea Energetică Electrica SA, ENEL România, ENGIE România, GAZ EST, cu o cifră de afaceri anuală ce depășește 5,5 miliarde de euro.

Sursa foto: wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri