Economia României va înregistra un avans modest, de 1,9%, în 2022, iar riscurile rezultate de pe urma crizei din Ucraina sunt ridicate, susţine Banca Mondială.

În plus, deficitul fiscal va rămâne unul ridicat, la aproximativ 6,6% din PIB, în pofida unor măsuri de consolidare.

"Amplitudinea revenirii va depinde de evoluţia variantelor de COVID-19 şi de severitatea ostilităţilor din regiune. Capacitatea României de a absorbi fonduri UE va fi crucială pentru un proces de revenire sustenabil, verde şi inclusiv", susţine Banca Mondială, scrie Agerpres.ro.

Instituţia financiară internaţională apreciază că o reducere substanţială a deficitului fiscal în 2022 este puţin probabilă, deoarece Guvernul va trebui să susţină procesul de revenire a economiei. Pe termen mediu, însă, deficitul ar urma să urmeze o traiectorie descrescătoare, dar este posibil să rămână deasupra pragului de 3% din PIB.

De asemenea, Banca Mondială se aşteaptă ca rata sărăciei să scadă doar uşor până la 10,1% în 2022, urmând să revină la nivelul de dinaintea crizei în 2024. Cu toate acestea, creşterea preţurilor la alimente şi energie, precum şi diminuarea remitenţelor, ar putea însemna o revenire mai îndelungată pentru segmentele vulnerabile de populaţie comparativ cu altele în anii următori.

Pe de altă parte, un război prelungit în Ucraina ar putea duce creşterea economică a României în teritoriu negativ şi ar conduce la creşterea sărăciei pe termen scurt, subliniază banca Mondială.

Grupul Băncii Mondiale, una dintre cele mai mari surse de finanţare şi expertiză pentru ţările în curs de dezvoltare, ia măsuri rapide şi complexe pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să îşi consolideze reacţia faţă de provocările generate de pandemie.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri