Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a declarat că ediţia a treia a programului Start-Up Nation va fi lansată în data de 17 mai, scrie Agerpres.

"Chiar ieri sau alaltăieri am convenit ultima formă de calendar a lansării acestor programe cu cei de la STS, aşa încât pe data de 17 mai vom lansa primul program Start-Up Nation - ediţia a treia", a spus ministrul într-o conferinţă de presă.

De asemenea, la sfârşit lunii mai va fi lansat un al doilea program, cel care presupune o infuzie de capital pentru cei care lucrează în industria mică.

Guvernul ar putea lansa 12 programe de susținere a economiei

"La sfârşit de mai vom lansa al doilea program, cel care presupune o infuzie de capital pentru cei care lucrează în industrie, dar industria mică - Microindustrializare se numeşte acel program. Vor fi granturi în acel caz de 500.000 de lei pentru maximum 1.000 de beneficiari. În cursul lunii iunie mai avem în calendar, cred, patru programe pe care dorim să le lansăm - unul dintre ele pentru comercializare şi servicii, unul pentru a susţine şi a stimula activitatea de in coming, de a aduce cât mai mulţi turişti străini în România şi a premia agenţiile de turism care vor face acest lucru; mai avem în pregătire un program - pentru că ministerul are o sumă de bani undeva într-un cont la o bancă dintr-un fond elveţian - şi vom iniţia un program de susţinere a mediului de afaceri cu credite cu dobândă subvenţionată. V-am dat doar câteva exemple, mai avem în total un pachet de aproximativ 10, 11, 12 programe, incluzând şi eventual HoReCa 2, pe care noi, ca minister, le pregătim şi ne facem treaba, în multe dintre ele având nevoie şi de suplimentări de fonduri", a precizat ministrul Antreprenoriatului şi Turismului.

El a explicat că, atunci când vorbeşte despre fonduri suplimentare, se referă la rectificarea bugetară, în condiţiile în care execuţia bugetară la minister este de aproximativ 70%.

Citește și: Radu Savopol: Pandemia a fost un moment de "curățenie" în industria HoReCa

"Mă refer la rectificarea bugetară, pentru că noi suntem în situaţia, în acest moment, la minister, că avem o execuţie de aproximativ 70%, pentru că aceşti bani i-am folosit pentru a închide amintita schemă de ajutor HoReCa 1, cele 450 de milioane de euro şi acum, în această lună, închidem, în sfârşit, şi Măsura 2. Din cei aproximativ 3.000 de beneficiari, mai sunt doar 500 care trebuie să primească banii, cu condiţia să ne facă dovada cofinanţării. Tot în cursul acestei luni, până cel târziu în mijloc de mai, sper, vrem să închidem şi etapa a doua de la Măsura 1, acele granturi de 2.000 de euro, pentru că acolo mai era o sumă de 65 de milioane de euro", a arătat Cadariu.

Ce se întâmplă cu schema de ajutor de stat HoReCa 2

Referindu-se la schema de ajutor de stat HoReCa 2, el a reiterat că aceasta poate fi lansată doar după prima rectificare bugetară.

"Există mai multe solicitări venite la minister, dar una este structurată, de a pune eventual în valoare un nou program de susţinere a celor care activează în HoReCa şi care au fost afectaţi de pandemie şi în cursul anului 2021, pentru că, se ştie, a funcţionat un astfel de program şi ministerul, statul, în fond, a sprijinit HoReCa cu aproximativ 450 de milioane de euro pentru a compensa pierderile generate de pandemie în 2020. Conform estimărilor primite la minister, ar fi nevoie de aproximativ 280 de milioane de euro în analiza domniilor lor. (...) Însă, aşa cum s-a întâmplat şi în anul 2021, când s-a iniţiat şi s-a adoptat prima schemă de sprijin pentru HoReCa, e nevoie şi de o aprobare în Guvern. Lucrăm la un astfel de memorandum pe care în săptămânile următoare îl vom prezenta într-o şedinţă de guvern pentru a fi aprobat şi a sta la baza iniţierii unei noi etape pentru sprijinul HoReCa. La toate discuţiile pe care le-am avut fie la nivel de minister, fie la nivel de prim-ministru, fie (...) în teritoriu, i-am informat pe cei din industria turismului că lucrul ăsta este posibil abia după prima rectificare bugetară. Abia atunci putem eventual pune în practică o etapă a doua pentru HoReCa", a afirmat ministrul.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri