Prețurile alimentelor vor crește cu peste 50% până la noua recoltă, potrivit unei analize economice a Academiei de Științe din Bulgaria. În acest sens, experții bulgari cer ajutor guvernamental pentru producători și pentru persoanele cu venituri mici.

„Prețurile la alimente sunt de trei ori mai mari decât acum un an. Cerealele au crescut de două ori, semințele de floarea soarelui sunt de trei ori mai scumpe, la fel și combustibilii și energia. În această situație, până la noua recoltă, în cel mai optimist scenariu, prețurile alimentelor vor continua să crească cu până la 50%”, prezice Ognyan Buyukliev, de la Institutul de Cercetări Economice al Academiei de Științe din Bulgaria, potrivit Novinite.com.

„Prognoza noastră optimistă este că prețurile vor crește cu aproximativ 50% până la 1 octombrie. Scenariul pesimist pe care l-am dezvoltat, dacă războiul durează mult și sancțiunile cel puțin până la sfârșitul anului, este că prețurile vor crește de cel puțin trei-patru ori sau peste 200%. Dacă războiul se încheie, scenariul realist este pentru o creștere de aproximativ 100%”, mai spun aceștia.

Experții bulgari cer ajutorul Guvernului pentru persoanele cu venituri mici, aceștia avertizând asupra unei crize alimentare dacă războiul din Ucraina continuă.

Pachet de măsuri sociale în România

Liderii coaliţiei de guvernare au prezentat pachetul de măsuri economice şi sociale care va funcționa în contextul valului de scumpiri din ultima perioadă.

În domeniul economic, coaliţia propune 300 de milioane de euro pentru compensarea creşterii preţurilor, ajutor de până la 400.000 de euro/ firmă pentru IMM-urile cu cheltuieli de plus 15% la utilităţi, 200 de milioane de euro pentru investiţiile cu impact major în economie, cu posibilitate de prelungire, ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor de peste un milion de euro, 300 de milioane lei pentru firmele de transport rutier de mărfuri, de persoane şi pentru companiile de distribuţie, decontare de 0,5 lei/litru la preţul final la pompă pentru firmele de transport rutier de mărfuri, de persoane şi pentru companiile de distribuţie, ajustarea contractelor de investiţii publice în derulare, finanţate din fonduri naţionale şi europene, în funcţie de creşterea preţurilor la materiale, manoperă, transport, utilaje, 5,2 miliarde de lei în 2022 sprijin pentru continuarea şi finalizarea contractelor în derulare.

De asemenea, se propune acordarea a 75% din salariu pentru angajaţii în şomaj tehnic până la sfârşitul anului, precum şi continuarea Kurzarbeit - reducerea programului de lucru.

La capitolul agricultură, coaliţia propune un sprijin de care vor beneficia fermierii, IMM-urile şi cetăţenii: 200 de milioane de euro pentru procesarea produselor agricole în România, primă de 10% din valoarea produselor procesate pentru fermieri, 300 de milioane de euro grant capital de lucru pentru fermierii români, salariul minim în agricultură şi industria alimentară - 3.000 de lei brut, similar celui din sectorul construcţii, 100 de milioane de euro pentru Casa de Comerţ Unirea, integrator de programe naţionale în agricultură.

Beneficiarii măsurilor sociale vor fi românii cu venit mediu sub 600 de lei, cei cu credite la bănci, pensionarii cu venituri mai mici de 1.500 de lei, persoanele cu dizabilităţi, persoanele cu venit minim garantat, elevii cu burse sociale, românii cu salariul minim, angajaţii care primesc tichete de masă şi pacienţii din spitale.

Vouchere pentru alimente de bază de 50 de euro la fiecare două luni vor primi familii cu cel puţin 2 copii sau monoparentale cu venit mai mic de 600 lei/lună, pensionari cu venit mai mic de 1.500 lei/lună, persoanele cu venit minim garantat, persoanele cu dizabilităţi.

Elevii care primesc burse sociale vor beneficia de vouchere de 30 de euro lunar pentru cumpărarea de alimente, rechizite şi haine.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri