În urmă cu aproape 30 de ani, în România funcționau 11 combinate de îngrășăminte chimice care produceau aproximativ 2,5 milioane de tone pe an, consumând în același timp 3 miliarde de metri cubi de gaz anual. Prin comparație, numai combinatul Azomureș consuma aproximativ 1 miliard de metri cub de gaz pe an înainte ca producția să fie sistată recent și apoi reluată parțial.

Visul Elenei Ceaușescu, sacrificat

Printre cele mai importante dintre acestea a fost Combinatul chimic Arad (actualul Archim Fertil, distribuitor Azomureș), construit la dorința Elenei Ceaușescu și inaugurat în anul 1977. La 1 noiembrie 1990, Petre Roman a luat decizia închiderii colosului întins pe aproape 100 de hectare pentru salvarea Azomureș, aproximativ 2.000 de oameni rămânând astfel șomeri.

"Ca o recunoștință adusă pământului, marii lui puteri de rodire, în anul 1971, la Arad, a început construcția unui impresionant edificiu industrial: Combinatul de îngrășăminte chimice complexe, unic prin proporția investițiilor ce i s-au alocat în județul Arad", se arată în cartea "Orele orașului Arad", de Florin Bănescu.

De la piatră vânătă la „superfosfat"

Combinatul de la Valea Călugărească, a cărui istorie începe cu Uzina chimică de la Valea Călugărească încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea, a început să producă „piatră vânătă", cu care se stropeşte via, încă din anul 1902.

Ulterior, acesta a devenit Combinatul de Îngrășăminte Chimice (CIC) Valea Călugărească, înființat în anul 1970, în cadrul căruia, timp de aproape trei decenii, până în 1997, au funcționat instalații de producere a acidului sulfuric, acidului fosforic, a îngrășămintelor chimice și produselor chimice pe bază de fosfor, printre care și așa-numitul "superfosfat".

După Revoluţie, combinatul a fost rebotezat Romfosfochim, dar nici sub această formă nu a avut mai mult succes, în 2004 noua firmă Romfosfochim Active SA intrând şi ea în insolvenţă.

Doljchim, pe "radarul" lui Ioan Niculae

Un alt mare combinat chimic a fost Doljchim, înființat în 1961. Acesta avea ca obiect de activitate producerea îngrășămintelor chimice, fiind cumpărat de compania Petrom (devenită ulterior OMV Petrom) în anul 1998.

Acesta a fost de altfel subiectul multor negocieri, printre altele inclusiv primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, dorind să cumpere 200 de hectare de teren aparținând fostului combinat chimic pentru a crea un parc industrial.

Mai mult, Doljchim a intrat și în atenția omului de afaceri Ioan Niculae, care a fost pe punctul de a prelua combinatul de la OMV Petrom, deținătorii acestuia răzgândindu-se însă în ultimul moment.

CiCh Năvodari și Azomureș, ultimele redute

Alte șase combinate însă (Bacău - dat în funcțiune în 1975, sub titulatura ”Combinatul de Îngrăşăminte Chimice”, Făgăraș - dat în funcțiune ca urmare, parțial, a naționalizării „Primei Societăţi Române de Explozivi – Societate Anonimă pe Acţiuni”, înființată în anul 1920, Săvinești - dat în funcțiune în 1958 sub titulatura "Combinatul de îngrășăminte Azochim", Slobozia - cunoscut și ca Amonil Slobozia, dat în funcțiune în 1969, Victoria, cunoscută și ca Viromet, apărută în jurul uzinei chimice UCEA, ridicată de un grup de cehi la poalele Munților Făgăraș, în anul 1937 și Turnu Măgurele - actualul Donau Chem), au ajuns totuși la omul de afaceri Ioan Niculae, care ispășește actualmente o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare în dosarul Interagro.

Azomureș a sistat voluntar activitatea în decembrie 2022, ca urmare a scumpirii prețului la gaz. Luna trecută producția a fost reluată parțial, dar compania spune că aprovizionarea cu gaze naturale rămâne dificilă, cu niveluri de preț care duc la costuri ridicate pentru îngrășăminte, chiar și cu ajutorul Guvernului.

Sursa foto: Facebook Azomureș

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri