Rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins luna aceasta un nou nivel record, sporind presiunile asupra Băncii Centrale Europene să renunţe la măsurile de stimulare şi să majoreze dobânzile.

Cifra de 7,5% în ce privește media inflației europene a fost obținută prin calcularea indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC), folosit în raportarea internațională a inflației. În cazul României, potrivit ultimelor date disponibile, rata anuală a inflaţiei în luna martie 2022 comparativ cu luna martie 2021, calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 9,6%, cu mai bine de două procente deasupra mediei europene.

Conform datelor preliminare publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 7,5% în aprilie, de la 7,4% în martie, în timp ce analiştii estimau un nivel de 7,5% pentru luna aceasta. Este un nivel record pentru zona euro şi depăşeşte cu mult obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%. Comparativ, în urmă cu un an, rata inflaţiei în zona euro era de 1,6%, scrie Agerpres.ro.

Creşterea inflaţiei în zona euro în aprilie se explică în principal prin faptul că preţurile la energie au înregistrat o majorare cu două cifre, cu un avans de 38%, în timp ce preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au urcat cu 6,4%, la bunurile industriale neenergetice au crescut cu 3,8%, iar cele la servicii cu 3,3%.

Alimentele și energia, cele mai mari ”pagube” ale inflației

Datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a accelerat la 3,9% în aprilie, de la 3,2% luna precedentă. De asemenea, un indicator care pe lângă preţurile la energie şi alimente exclude şi preţurile la ţigări s-a situat la 3,5%, faţă de 2,9% în martie.

Creşterea record a preţului energiei, care a dus la majorarea în aprilie a ratei inflaţiei în zona euro, se adaugă dificultăţilor cu care se confruntă BCE în reducerea stimulentelor monetare fără precedent, într-o perioadă în care incertitudinile privind efectele economice negative ale războiului sunt ridicate, avertizează analiştii.

Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Estimarea publicată de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, care să includă şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană, să fie dată publicităţii în data de 18 mai.

Luna trecută, preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a apreciat că perspectivele inflaţiei sunt "fluide", deoarece războiul care se desfăşoară în Ucraina îi forţează pe economişti să îşi revizuiască, în mod constant, previziunile economice. Şeful BCE a adăugat că se aşteaptă ca preţurile la energie şi alimente, care au atins noi maxime de la invazia Rusiei, să se stabilizeze, chiar dacă la un nivel ridicat.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri