Primaria Capitalei a transmis harta de zgomot a Bucurestiului catre Agentia Regionala de Mediu Bucuresti la sfarsitul saptamanii trecute, insa reprezentantii Agentiei Nationale de Mediu au declarat ca Agentiile Regionale nu au primit nicio harta de zgomot pana la data de 30 aprilie.
"Am primit harta de zgomot a municipiului Bucuresti in data de 27 aprilie si cred ca este primul oras care a finalizat-o", a declarat directorul executiv al Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Bucuresti, Simona Saceanu, citata de NewsIn.

Pe de alta parte, reprezentantii Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului sustin ca, pana in data de 30 aprilie, niciuna din autoritatile care au responsabilitati in elaborarea hartilor de zgomot nu au transmis aceste harti.

Potrivit Hotararii de Guvern 321/2005 privind evaluarea si gestionarea zgomotului ambiental, termenul limita pana la care autoritatile locale trebuiau sa elaboreze hartile de zgomot pentru aglomerarile urbane cu peste 250.000 de locuitori era data de 30 aprilie 2007. Cele noua municipii cu peste 250.000 de locuitori sunt Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta, Craiova, Galati, Brasov si Ploiesti.

De asemenea, acelasi termen se aplica pentru unitatile aflate sub autoritatea sau in subordinea Ministerului Transporturilor, care au in administrare infrastructuri rutiere, feroviare sau aeroportuare. Acestea trebuiau sa elaboreze hartile de zgomot pentru soselele al caror trafic inregistreaza mai mult de sase milioane de masini anual, pentru caile ferate cu peste 60.000 de treceri pe an si pentru aeroporturile unde se desfasoara mai mult de 30.000 de miscari anual.

Potrivit actului normativ mentionat, dupa data de 30 aprilie 2007, ar urma sa se intruneasca comisiile tehnice regionale pentru a analiza, verifica si aproba hartile strategice de zgomot, astfel incat datele extrase din acestea sa fie raportate catre Comisia Europeana pana la 30 decembrie 2007.

Conform actului normativ mentionat, aceste harti evalueaza nivelul zgomotului inregistrat in anul 2006 in locatiile respective. In baza datelor pe care le cuprind hartile acustice, trebuie elaborate, de asemenea, planuri de actiune de catre fiecare din autoritatile responsabile, in vederea reducerii nivelului de zgomot. Termenul prevazut de lege pentru elaborarea acestor planuri de actiune este luna mai a anului 2008.

Hartile acustice, precum si planurile de actiune sunt predate Agentiilor Regionale pentru Protectia Mediului care le transmit ulterior autoritatii centrale pentru protectia mediului. La randul sau, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului centralizeaza datele, in baza carora este elaborat Planul national de actiune pentru reducerea nivelurilor de zgomot.

Planul national este aprobat prin ordin comun al ministrului mediului, al ministrului transporturilor si al ministrului administratiei. De asemenea, actul normativ iprevede anul 2012 ca data limita pentru elaborarea hartilor de zgomot pentru toate zonele tarii. Astfel, incepand cu anul 2011, Hotararea de Guvern prevede monitorizarea nivelului de zgomot in toata tara. Potrivit actului normativ, hartile acustice sunt repetate la fiecare cinci ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri