Rezerva de aur si valute a Romaniei isi face treaba de a sustine constructia macroeconomica, se stabilizeaza, se situaza la un nivel optim de acoperire a sase luni de importuri viitoare si acopera integral datoria externa pe termen scurt, a declarat viceguvernatorul BNR, Cristian Popa
Popa a spus ca nu atribuie o relevanta prea mare scaderii cu 0,56% a rezervei de aur si valute a Romaniei din luna aprilie, deoarece aceasta comprimare nu arata o tendita. "Trendul este stabilizare la un nivel care este inca la optimul international, intre patru si sase luni de acoperire a importurilor viitoare de bunuri si servicii. Mai departe este foarte importanta pozitionarea rezervei valutare si a rezervelor totale, in subsidiar, fata de dimensiunea datoriei externe pe termen lung si a datoriei totale. Acoperim total cu rezerva, serviciul datoriei in acest an, deci suntem la nivel prudent, potrivit abordarii lui Alan Greenspan", a spus Popa citat de NewsIn.

Viceguvernatorul a explicat ca rezerva internationala a Romaniei, gestionata de banca centrala, este acoperitoare atat pentru deficitul de cont curent, cat fata de serviciul datoriei externe pe termen lung plus "intregul stoc al datoriei pe termen scurt". "Avem niste motive de ingrijorare in legatura dimensiunea de deficitul extern dar deocamdata rezerva isi face treaba de a sustine constructia macro economica", spune Popa.

Pana la sfarsitul anului 2007 platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor Publice insumeaza 741 milioane euro Rezervele valutare si de aur ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) erau la finalul lunii aprilie de 23,08 miliarde euro, in scadere cu 130 milioane euro (0,56%) fata de luna precedenta, ca urmare a unor iesiri mai mari decat intrarile la rezervele valutare.

Scaderea rezervei de aur si valute e fireasca, dar nu arata o tendinta

Scaderea cu 0,56% a rezervei de aur si valute a Romaniei este fireasca, deoarece platile asociate datoriei externe nu au fost compensate de incasarile din fructificarea rezervei, iar banca centrala nu a mai cumparat euro, a explicat viceguvernatorul BNR.

"Este o evolutie fireasca, dimensiunea rezervei de valuta depinde de dinamica incasarilor fata de plati si avem niste plati ocazionate de serviciile datoriei externe, avem incasari din plasamente bancii centrale, din fructificarea rezervelor, care inseamna niste bani", a mai spus Popa.

Cristian Popa, care coordoneaza politica monetara a bancii centrale, a adaugat ca scaderea cu 130 milioane euro a rezervei de aur si valute din aprilie nu arata in mod obligatoriu o tendinta. "Incasarile tind sa cresca pentru am facut plasamente destul de bune ale rezervelor. In acelasi timp nemaifiind interventii, nu am avut alte incasari in afara de cele de la rezervele obligatorii in valuta ale bancilor, care intra in rezerva internationala a bancii centrale", a spus viceguvernatorul bancii centrale.

Rezervele valutare si de aur ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) erau la finalul lunii aprilie de 23,08 miliarde euro, in scadere cu 130 milioane euro (0,56%) fata de luna precedenta, ca urmare a unor iesiri mai mari decat intrarile la rezervele valutare. La finalul lunii aprilie rezervele valutare la banca centrala se situau la nivelul a 21,41 miliarde euro, in scadere cu 116,3 milioane euro fata de martie.

Iesirile s-au ridicat la 598,5 milioane euro, reprezentand plati rate si dobanzi scadente la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Finantelor Publice, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale sau comisioane bancare, in timp ce intrarile au insumat 482,2 milioane euro si au reprezentat venituri din administrarea rezervei internationale, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale sau cedari de valuta la rezerva statului.

Rezerva de aur s-a mentinut in aprilie la 104,7 tone, iar valoarea acesteia s-a mentinut la aproape 1,68 milioane euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri