Prețurile cerealelor au crescut din cauza războiului din Ucraina și a secetei, ajungând aproape de vârful istoric. Ce ar putea urma ne indică o analiză realizată de XTB România.

Inflația nu are doar o singură sursă: pe lângă energie și blocajele de aprovizionare, alimentele joacă un rol tot mai important, mai ales după evenimentele recente, explică Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul casei de brokeraj pe burse internaționale XTB România.

Prețul cerealelor se apropie de maximul istoric

În Europa, grâul a ajuns pe 17 mai la 431,75 euro/tonă pe bursa franceză, un nivel cu 132,7% mai mare față de ceea ce, privind în urmă, ar fi „normal”. Prețul cerealelor aproape că s-a dublat și în SUA. India, al doilea producător mondial de cereale, a interzis exporturile ca urmare a caniculei, sporind astfel și mai mult presiunea asupra prețurilor.

În același timp, potrivit estimărilor ONU, 25 milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina din cauza războiului.

Citește și: Războiul din Ucraina nu aduce vești bune pentru economia României. Oportunitățile de care nu putem profita

Blocada maritimă limitează drastic capacitatea de export a Ucrainei. Transportul feroviar este insuficient, din motive de capacitate și mai ales de timp - din cauza diferențelor de ecartament față de Europa. Provocarea logistică este uriașă, cu timp de așteptare de 16 zile în medie, ajungând chiar până la 30 de zile, potrivit unor oficiali UE.

Production of wheat (2019)

Cerealele din Ucraina ar putea fi transportate prin România

Căi terestre și fluviale ar urma să fie folosite, alături de un număr crescut de vehicule, vagoane și barje. Pentru sectorul de transport din România, ar putea fi o veste bună. Pe de altă parte, congestionarea rutelor ar putea crea, într-o anumită măsură, se speră, gestionabilă, alte dificultăți și întârzieri pentru produsele non-agricole. Canada s-a oferit să ajute la transportul cerealelor, însă pentru ca măsură să fie eficientă, rutarea spre porturi din România sau alte țări din jur trebuie mult îmbunătățită.

Țări precum Egipt, Indonezia și Algeria, alături de alți importatori din Africa, Asia sau Orientul Mijlociu sunt acum în situația de a căuta alte surse de aprovizionare, pentru care concurența este și mai ridicată.

Citește și: Comisar UE pentru agricultură: Va fi greu să găsim alternative pentru comerțul cu cereale

Importanța deblocării livrărilor dinspre Ucraina este, astfel, în creștere. Situația este atât de serioasă încât tema e abordată insistent în discuțiile cu Rusia.

Seceta afectează producția de cereale la nivel mondial

La nivel global, stocurile relativ scăzute indică menținerea unor riscuri pentru piață. Seceta s-a făcut simțită nu doar în India, ci și în Europa. Franța, foarte importantă ca producător și exportator de grâu, înregistra unul dintre cele mai scăzute niveluri de precipitații în prima jumătate a lunii mai.

Estimările Ministerului Agriculturii din SUA la nivel global sunt de 267 milioane de tone de grâu la finele sezonului (în vara lui 2023), un minim al ultimilor 6 ani, față de 272 milioane de tone, potrivit analiștilor intervievați.

În condițiile actuale, prețurile par a se menține la niveluri foarte ridicate în raport cu media istorică.

Ce ar putea urma pentru agricultura României

În România, semnele preliminare pentru recoltă sunt relativ bune, în special cu evoluțiile recente ale vremii, și se speră un volum apropiat de cel al anului anterior, ceea ce la prețurile actuale ar fi foarte mulțumitor pentru agricultori. Producția de floarea soarelui ar urma să crească, în condițiile reorientării unor terenuri cultivate cu alte cereale, beneficiind astfel de prețurile ridicate.

Statistic: Value of maize or corn imported to Romania from 2012 to 2020 (in 1,000 euros) | Statista
Find more statistics at Statista

În total, dacă prețurile se mențin și anul agricol permite o producție comparabilă cu a anului trecut, veniturile producătorilor ar putea fi cu aproape 2 miliarde de euro mai mari anul acesta.

Pentru consumatori, prețurile ridicate ar putea persista. Condițiile strânse în privința ofertei ar însemna că, dacă vremea nu va „ține” cu recolta, în oricare dintre regiunile majore de producție a lumii, răspunsul pieței ar fi pronunțat, ducând la creșteri de preț suplimentare și semnficative chiar față de nivelurile ridicate din prezent.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri