Conducem în clasamentul european al numărului de podgorii – aproape 37% din totalul Uniunii Europene - însă acestea au suprafață extrem de mică. Cele mai recente date Eurostat privind viticultura din România ridică multe semnale de alarmă.

Uniunea Europeană avea, conform cele mai recente cifre Eurostat (adică la nivelul anului 2020) aproximativ 45% din regiunile viticole ale planetei. Din totalul de 3,2 milioane de hectare de vie din UE, aproape trei sferturi sunt în Spania, Franța și Italia.

Citește și: Dan Giușcă, Bento: Softul "Grânar" contribuie în mod semnificativ la automatizarea fluxurilor din cadrul silozurilor

Pe următorul loc în acest clasament – adică din punct de vedere al suprafeței - este România, reprezentând 5,7% din total. Urmează Portugalia, Germania și Grecia.

FOTO: Eurostat

Pe de altă parte, avem cel mai mare număr de podgorii: 844.000 dintr-un total european de 2.227.672, adică 37,9%. Motivul pentru care suntem pe primul loc la acest capitol e însă acela că podgoriile de la noi au suprafețe foarte mici. Media în România este de 0,2 hectare, în vreme ce la nivelul UE, media este de 1,4 hectare – iar în Franța, de 10,5 hectare.

Avem viță bătrână și vinuri de masă

O altă problemă identificată de Eurostat în cazul României este vârsta plantelor de viță de vie: aproape două treimi au peste 30 de ani (față de o medie europeană de 36,7%). În plus, și replantarea este sub media europeană: doar 12% dintre plantele de la noi sunt mai tinere de 3 ani.

Citește și: Vinul ecologic: cum se obține și cum se deosebește de cel convențional

De asemenea, pe mai puțin de 28% din suprafața cultivată cu viță de vie în România se obțin vinuri considerate de calitate – adică cu denumire de origine protejată sau indicație geografică protejată. 72,1% din viile noastre produc vinuri de masă, care nu sunt incluse în registrele produselor de calitate.



Strugurii pentru vinuri roșii domină la nivel european, dar nu și în România. În țara noastră, 62,7% din suprafața exploatărilor viticole produce struguri pentru vin alb..

Cele mai cultivate soiuri, ca suprafață totală la nivelul UE, sunt Tempranillo (Spania) și Airen (Spania și Portugalia). Singurele soiuri cultivate în toate statele membre sunt Merlot noir și Chardonnay.

Sursa foto: Árpád Czapp / Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri