Polițica agricolă și alimentară a Uniunii Europene este criticată de organizaţia de mediu WWF, care avertizează că impactul asupra planetei este devastator.

Uniunea Europeană importă mai multe alimente decât exportă, în detrimentul mediului, se arată într-un raport al organizaţiei de mediu WWF citat de Agerpres.

"UE consumă mai mult decât cota sa echitabilă şi actualele noastre niveluri ridicate ale producţiei de alimente sunt posibile doar în urma importurilor masive de resurse", apreciază WWF.

Blocul comunitar obţine miliarde din comerţul global cu produse agroalimentare, dar excedentul ascunde "multe adevăruri incomode", a declarat Jabier Ruiz, autorul care a coordonat raportul.

"În loc să fie grânarul lumii, UE este de fapt cel mai mare magazin de produse alimentare de lux, exportând produse destinate în principal consumatorilor mai bogaţi, iar nivelul nostru ridicat al producţiei este realizat prin costuri de producţie nesustenabile, importuri şi folosirea în mod risipitor a terenurilor. Magazinul UE de produse alimentare majorează factura de mediu atât de mult, încât noi practic consumăm omenirea", susţine Ruiz.

Statistic: Organic retail sales value in the European Union and Europe from 2004 to 2020 (in billion euros) | Statista
Find more statistics at Statista

Multe din importurile UE de produse alimentare şi producţia internă sunt în mod fundamental nesustenabile, erodează resursele naturale şi pe plan global duc la despăduriri şi epuizarea stocurilor de peşte. În condiţiile în care 40% din mâncarea produsă în UE nu este niciodată mâncată, blocul comunitar rămâne al doilea mare importator de produse legate de defrişările din zonele tropicale, apreciază WWF.

Citește și: Fără risipă alimentară: Aplicația cu care cumperi mai ieftin de la Penny, Cora, Starbucks sau Foodpanda

Consumatorii vor să-şi schimbe comportamentul, trei din cinci europeni vor să mănânce mai sustenabil şi trei din patru vor o legislaţie UE care să nu permită ca produsele vândute în blocul comunitar să ducă la pierderea biodiversităţii, se arată în raport.

Comisia Europeană nu mai poate ocoli adoptarea de măsuri decisive pentru rezolvarea impactului social şi asupra mediului al consumului alimentar, susţine Ruiz.

Sursa foto: Raul Gonzalez Escobar / Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri