Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a transmis că în primele patru luni ale anului s-a înregistrat un deficit de 1,23% din PIB, în scădere cu 0,5 puncte procentuale faţă de anul anterior.

"Astăzi am anunţat în cadrul Guvernului rezultatele execuţiei bugetare la patru luni, o execuţie care va fi publicată astăzi, cel târziu mâine dimineaţă, pe site-ul Ministerului de Finanţe. Avem un deficit de 1,23% din PIB, în scădere cu 0,5 puncte procentuale faţă de anul trecut şi într-o scădere nominală cu 4,2 miliarde de lei, făcută această consolidare fiscală pe seama creşterii colectării veniturilor, care sunt în creştere cu 22% faţă de anul trecut, o creştere a veniturilor fiscale cu 23% faţă de anul trecut şi într-o gestionare mai bună, mai eficientă a cheltuielilor bugetare, care au un trend de creştere mai mic decât cel programat", a declarat Câciu, citat de Agerpres.

Guvernul a aprobat proiectele privind retragerea României din băncile cu capital rusesc BII şi BICE

Guvernul a aprobat și proiectele de legi privind retragerea României din băncile cu capital rusesc Banca Internaţională de Investiţii şi Banca Internaţională de Colaborare Economică.

"Astăzi (n.red. miercuri), Guvernul a aprobat două proiecte de legi care intră în dezbatere parlamentară în regim de urgenţă privind retragerea României din cele două bănci cu capital rusesc, BII şi BICE. Practic, respectăm angajamentul pe care ni l-am luat, de începere a demersurilor de retragere din aceste două bănci şi suntem în coordonare cu celelalte ţări membre ale celor două instituţii financiare. La ceea ce înseamnă Banca Internaţională de Colaborare Economică ne coordonăm cu Polonia, Cehia, Slovacia şi Bulgaria, iar la ceea ce înseamnă Banca Internaţională de Investiţii ne coordonăm cu Cehia, Slovacia şi Bulgaria", a declarat Adrian Câciu, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a precizat că, în paralel cu dezbaterea în Parlament a celor două proiecte, vor începe şi negocierile de retragere.

Ministrul de Finanţe a precizat că negocierile vor fi purtate cu obiectivul obţinerii unui impact neutru, întrebat care va fi impactul retragerii României din cele două entităţi bancare, în condiţiile în care mai multe fonduri de pensii din ţara noastră au investit în obligaţiuni emise la una din aceste bănci.

"Românii nu au de ce să se teamă, fondurile de pensii cunosc această decizie de trei luni de zile şi eu cred că prin negocierile pe care le vom purta, împreună de altfel, pe partea lor în calitate de investitori, pe partea noastră în calitate de acţionari vor duce la neutralizarea impactului. Negocierile în acest sens se vor purta ca impactul să fie neutru, în sensul de a nu pierde nimeni nimic", a explicat Câciu.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri